Planiranje porodice: Koliko dece želite da imate?

Na planiranje porodice mogu uticati mnogi faktori, poput ekonomskog statusa, godina, zdravlja, mogućnosti začeća.

Petak, 19.01.2018.

15:06

Izvor: Super žena

Planiranje porodice: Koliko dece želite da imate?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Pa, da li imate ideju koliko dece želite da imate?

Ako još uvek niste isplanirali, važno je da sa svojim partnerom otvoreno razgovarate, a stručnjaci savetuju da na sledeće stvari posebno obratite pažnju:

Uskladite želje sa partnerom

Razgovarajte sa svojim suprugom o proširenju porodice, a pustite da se ova tema razvija duže vreme. Nikada ne donosite odluku o, recimo, drugom detetu, odmah nakon što rodite bebu.

Godine vašeg partnera, kao i njegovo zdravlje

Stručnjaci savetuju da je najbolje vreme za trudnoću između 20. i 35. godine. Porođaj u mladosti, kao i onaj u četvrtoj deceniji može biti veoma rizičan za zdravlje žene.

Drugo stanje takođe može uticati mnogo na žensko telo. Tokom trudnoće, mogu se javiti jutarnja mučnina, problem sa spavanjem, drtanje ruku, bolovi u stomaku isl. Naravno, i posle porođaja mogu uslediti mnogi ozbiljni zdravstveni problem, a mnoge majke se nose sa postporođajnom depresijom.

Finansije

Koliko god voleli decu, moramo biti svesni da ona zahtevaju i normalne finansije. Svakom detetu su potrebne pelene, vlažne maramice, garderoba, igračke, lekovi, hrana i zdravstveno osiguranje. Možda ćete u jednom trenutku biti prinuđeni da kupite veća kola ili kuću.

Funkcionisanje vašeg braka

Kakav je vaš emotivan odnos, da li ste bliski sa partnerom? Osim osnovnih pitanja koja se odnose na funkcionisanje vašeg braka, razmislite koliko vremena provodite u kući, da li vas karijera sprečava da uživate sa porodicom, kako vidite sebe kroz nekiliko godina…

A kako funkcioniše porodica Nikitović iz Aranđelovca koja ima čak devetoro dece, možete pogledati u prilogu emisije "150 minuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.