Kako da budete dobar roditelj dok prolazite kroz razvod?

Proces razvoda je stresan za sve, a razdvajanje roditelja najteže pada deci. Kako bi kroz ovaj period prošli najbezbolnije, savetujemo da se vodite sledećim uputstvima.

Četvrtak, 01.02.2018.

13:25

Izvor: Super žena

Kako da budete dobar roditelj dok prolazite kroz razvod?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Otkrivamo vam pet načina da olakšate vašem detetu razvod.

Ne pričajte o bivšem partneru pred detetom

Iako je sasvim normalno da se osećate emotivno tokom razvoda, možda je izražen bes ili izdaja, moraćete da naučite da kontrolišete osećanja. Vaše dete ne treba da zna vaše emocije, niti da oseti patnju. Ovo važi za mlađu decu, jer će starija svakako to osetiti i videti na vama.

Važno je da ne pričate o tome sa detetom, već te teme ostavite za prijatelje, porodicu ili psihologa, ako osetite potrebu.

Nemojte dati svojoj deci sve, samo zato što osećate krivicu

Procenat razvoda je veoma visok u svetu, ali i kod nas, što znači da mnogo dece odrasta u porodicama razvedenih roditelja. Takva deca mogu veoma brzo da nauče da se prilagode novim situacijama, što im može i te kako značiti kasnije u životu.

Nemojte pokušavati da podmitite svoje dete kako bi vas ono volelo. Ono je vaše, tako da će vas voleti bez obzira na sve, u dobrim i u lošim situacijama.

Poštujte roditeljske razlike u odgajanju

Probajte da podržavate roditeljske razlike u odgajanju, sem ako se u potpunosti kose sa vašim načelima. Ipak imajte u vidu da raspravljanje sa bivšim partnerom će uticati na vaše dete, te učiniti više štete nego koristi

Vaše dete treba da zna da se vi i vaš bivši imate drugačija razmišljanja, ali da ste otvoreni prema dogovorima.

Odvojite vreme za zabavu

Igrajte se sa svojim detetom – to je njihov jezik. Pokušajte da se spustite na njihov nivo i zabavljate se. Možete igrati zabavnu igru, plesati ili crtati. Izađite napolje i provedite vreme u sportskim aktivnostima. Joga u prirodi ili vožnja biciklom će ga sigurno oduševiti.

Imajte u vidu da kada se igrate sa svojim detetom, on se oseća mnogo povezanije sa vama.

Odvojite vreme za odmor

Obavezno odvojite slobodno vreme samo za sebe. Uživajte u aromatičnoj kupki, idite na masažu ili provedite vreme sa prijateljima. Važno je da sebi priuštite odmor, ali i da jedete hraniljive i zdrave namirnice.

Napomenućemo da nikako ne treba da provodite vreme žaleći zbog svoje prošlosti. Ne možete se vratiti nazad i promeniti stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare