Deca neće da jedu povrće? Rešite to ovim psihološkim trikom

Istraživači iz Belgije otkrili su najbolji psihološki trik da ubedite svoju decu da jedu povrće, bez ikakvog obećavanja nagrade ili davanja novca.

Sreda, 21.02.2018.

10:06

Izvor: Super žena

Deca neće da jedu povrće? Rešite to ovim psihološkim trikom
Foto: Thinkstock

Podeli:

Najbolji način da podstaknete decu da jedu zeleniš jeste da im stalno servirate povrće. Deca kojoj je servirano povrće iznova i iznova za ručak, mnogo više su jela ovu vrstu namirnice, u odnosu na mališane koji su dobijaju nagrade za to, kažu naučnici.

U istraživanju, 81 odsto dece kojoj je svakodnevno servirano povrće posle određenog vremena je istaklo da im se dopada ova vrsta namirnica, u odnosu na 68 odsto dece koji su je jeli samo zbog nagrade.

Deci je bila data posuda i rečeno im je da izaberu koliko će da jedu, kao i da ne dele sa drugim đacima. Nakon osam minuta upitani su da ocene obrok sa "ukusan", "u redu je", ili "odvratno".

Istraživanje je rađeno dva puta nedeljno, u periodu od mesec dana, kada su naučnici pratili da li se, i kako, ukus menjao kod dece.

Tako je studija objavljena u magazinu "Food Quality and Preference" dokazala da najbolje rezultate je dalo stalno ponavljanje obroka u vidu povrća. U tom slučaju deca su pre zavolela ovu grupu hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare