Počinje "Glumijada", smotra talentovanih mladih glumaca

Treći festival dečije dramske igre SBB fondacija "Glumijada" biće održan od 20. do 22. aprila u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Roditeljstvo | Super žena |
Podeli

SBB Fondacija "Glumijada" je međunarodni festival revijalnog karaktera na kome se predstavljaju škole glume za decu od 5 do 19 godina iz Srbije i regiona. Poseban akcenat se stavlja na učešće posetilaca u radionicama koje vode domaći i strani stručnjaci iz sveta teatra, televizije i filma.

Tema ovogodišnjeg festivala je "Ne prljaj. Nemaš izgovor!".

U skladu s njom, mnoge radionice će biti "obojene u zeleno": pored kreativne reciklaže, posetioci će moći da učestvuju u izradama maski, scenografije i kostimografije. Polaznici će imati priliku da steknu osnovne veštine vezane za režiju, scenski pokret, obradu zvuka i slike.

Radionice će, između ostalih, voditi pisac za decu Jasminka Petrović, televizijski voditelj Dejan Pantelić, režiser Radivoje Raša Andrić, a ove godine vas čeka i specijalna glumačka radionica sa poljskim glumcem Grzegorzom Sierzputowskim.

Festival će zatvoriti performans iz oblasti improvizacionog teatra. Deca glumci i dobrovoljci iz publike će na licu mesta improvizovati na teme koje im publika zadaje.

To će ujedno biti i najava za narednu festivalsku godinu kada će ceo jedan dan "Glumijade" biti posvećen pozorištu improvizacije. Ovaj program je deo projekta "YOUNG THEATRE", Kreativne Evrope, čiji je cilj upoznavanje sa trendom niskog i stalnog smanjenja interesovanja za pozorište među evropskom publikom, a posebno među mladima. Glavni cilj projekta je povećanje tog interesovanja i edukovanja publike kroz improvizaciono pozorište.

Ulaz je za sve posetioce besplatan.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu