Kako da vaspitate dete da govori istinu?

Stručnjaci kažu da je laganje kod dece zapravo znak da su postala svesnija svega oko sebe i da su razvila svest o tome da drugi mogu imati različite želje, osećanja i uverenja.

Ponedeljak, 16.07.2018.

13:58

Izvor: Super žena

Kako da vaspitate dete da govori istinu?
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Način na koji deca lažu menja se tokom vremena i doprinosi raznim fazama njihovog društvenog razvoja. Dok su mala, deca će najviše lagati zarad ličnih interesa, dok će kasnije to raditi zbog tuđeg mišljenja ili onoga što je moralno prihvatljivo.

Laganje je sasvim normalno za razvoj dece, pa ne treba da brinete ako i vaš mališan povremeno zaobilazi istinu. Stručnjaci kažu da ako se dete podstiče da otvoreno govori istinu na pravilan način, tada će fazu izmišljanja jednostavno prerasti, prenosi "24sata.hr".

Peni van Bergen i Kerol Nival, predavači na Univerzitetu Makvori u Sidneju u Australiji, dali su savete kako da razgovarate s decom i sprečite da laganje postane veliki problem.

Laganje kao razvijanje svesti

Deca obično počinju da lažu između druge i četvrte godine, no, to retko treba shvatiti ozbiljno.

Stručnjaci kažu da je laganje kod dece zapravo znak da su postala svesnija svega oko sebe, da su razvila "teoriju uma" - svest o tome da drugi mogu imati različite želje, osećanja i uverenja o sebi.

Na primer, kada dete zaobiđe istinu pa kaže: "Tata je rekao da mogu da dobijem sladoled", ono zapravo koristi tuđu svest da bi u nju ubacilo pogrešno znanje.

Dok samo laganje nije društveno prihvatljivo, sposobnost da znaju šta drugi ljudi misle i osećaju je važna društvena veština. To je povezano s empatijom, saradnjom i brigom za druge kada se osećaju uznemireno.

Kako se laganje menja s godinama?

Prve laži kod dece češće su humoristične. Na primer, kada tvrde da nisu pojeli kolač, a usta i lice su im umrljani čokoladom, ili kada optuže psa da je crtao po zidu.

Deca znaju da mogu da zavaraju druge, ali još nisu dovoljno sofisticirana da to naprave uverljivo.

U jednoj studiji su deci od tri do sedam godina zatražili da ne vire u misterioznu igračku koja je bila ispred njih. Naravno, sva su to uradila. Svi mališani su kasnije tvrdili da nisu krišom gledali.

Međutim, način na koji su lagali o tome veoma se razlikovao u zavisnosti od njihovih godina.

Deca od tri do pet godina bila su iznenađujuće dobra u održavanju izraza lica, ali su se odala opisujući ono što su videla.

Mali lažljivci stari šest i sedam godina bili su delimično uspešni u zaobilaženju istine – polovina njih je uspela da odglumi da ne zna šta se nalazi unutar igračke, dok je druga polovina otkrivena u laži.

Deca, što su starija, postaju bolja u laganju i sve više shvataju koje vrste laži su uverljive. Takođe, postaju svesnija i morala, pa se starija deca više osećaju loše kada lažu, nego mlađa.

Starija deca i tinejdžeri smatraju prikladnijim bezazlene laži od onih koje su štetne i antisocijalne.

Kod tinejdžera je veća verovatnoća da će lagati roditelje i nastavnike u vezi sa stvarima koje smatraju ličnim.

Prema jednom istraživanju u SAD-u, čak 82 posto tinejdžera je u proteklih godinu dana roditelje lagalo o novcu, alkoholu, drogama, prijateljima, o ljubavnom životu i zabavama.

Najviše ih je lagalo o prijateljima (67 posto) i o drogama (65 posto). O seksualnom životu su krill istinu u 32 posto slučajeva.

Takođe, smatrali su da je sasvim u redu laganje o stvarima lične prirode, ako njime pomažu drugome, ako smanjuju mogućnost da će nekoga povrediti, ili ako bi istinom nekome mogli naneti štetu.

Kada se zabrinuti?

Jedan od razloga za brigu je hronično laganje u kombinaciji s drugom vrstom neprimerenog ponašanja - stalna agresija, nanošenje štete drugim ljudima ili imovini, odbijanje autoriteta, stalno kršenje pravila i nepreuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Još jedan razlog za zabrinutost je kada dete laže kako bi prikrilo druge probleme mentalnog zdravlja zbog srama ili straha.

U tim slučajevima bilo bi dobro posavetovati se sa stručnjakom, psihologom ili psihijatrom, kao i u situacijama kada laganje remeti svakodnevni život deteta.

Kako motivisati dete da govori istinu?

Kao prvo, izbegavajte prekomerno kažnjavanje. Deca, čiji su roditelji previše strogi, preterano se drže pravila i imaju lošu komunikaciju s njima, puno češće ne govore istinu.

Važno je da sa decom razmotrite emocionalne i moralne scenarije. Treba im staviti do znanja da laži mogu naneti štetu i njima i drugima. Objasnite im da njihove laži mogu da utiču na emocije drugih, i na kraju krajeva, na njihova osećanja dok lažu.

Treba navesti decu da budu ponosna kada govore istinu, ističući sve pozitivne aspekte toga. Naime, ako dete zna da će nastradati svaki put kada kaže istinu, tada će mu biti lakše da laže.

Ipak, koliko god bilo sklono laganju, ako vam dete spomene da ga neko fizički ili seksualno zlostavlja, to morate ozbiljno da shvatite, savetuju pomenuti stručnjaci.

Oni dodaju i da crteži mogu biti efikasni u otkrivanju dečjih emocija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare