Super žena i "Pčelica" poklanjaju knjige

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve zanimljive knjige u izdanju kuće "Pčelica". Nagradu će osvojiti najbrži. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net i osvojićete zanimljiva izdanja.

Ponedeljak, 06.08.2018.

13:54

Izvor: B92

Super žena i
Foto: Promo

Podeli:

Tek nakon šesnaest godina od smrti Dragomira Đorđevića, zahvaljujući prijateljskoj i književnoj ljubavi Lidije Nikolić, kojoj je rukopis predat na čuvanje, a koja će kasnije postati i njegov urednik, i zahvaljujući Izdavačkoj kući Pčelica, zbirka pesama Blago gradu Beogradu postala je dostupna čitaocima kao prvo i ujedno posthumno izdanje. Na osnovu naslova lako je zaključiti da je Beograd tema zbirke pesama Blago gradu Beogradu. Međutim, njegov položaj u okviru tematsko-motivskog sklopa Zbirke je dvojak.

S jedne strane, Beograd je samo deo scenografije u kojoj se gradi biografija lirskog subjekta, dakle – Beograd je deo intimnog prostora lirskog subjekta u kome on odrasta, zaljubljuje se, pati, smeje se... S druge strane, Beograd od pasivnog dekorativnog elementa postaje predmet o kome se peva.

U takvim pesmama, suprotno očekivanom, Beograd nije idealizovan, već je često predmet opravdane kritike. Iz pesme u pesmu, kroz čitavu Zbirku, Dragomir Đorđević gradi biografiju svog lirskog subjekta tako da čitalac po specifičnim situacijama, osećanjima, odnosu prema životu i porodici lako prepoznaje da mu se obraća isti glas. Zbog toga ova Zbirka spada u red onih koje se čitaju kao romani u stihu sa junakom koji ima svoje stavove i emocije, prepoznatljiv prostor u kome se kreće, u ovom slučaju Beograd, i ograničen vremenski period koji sledi neku prirodnu logiku, u ovom slučaju period odrastanja.

To je dečak koji živi nimalo lagodnim životom, koji je u svojim mladim godinam opterećen problemima i intenzivno ih proživljava, ali se ne prepušta očaju i malodušnosti. Naprotiv, on je glas vedrine koji o sopstvenim problemima govori sa smehom i blagom ironijom. Drugom tematskom krugu pripadaju pesme u kojima je Beograd predmet o kome se peva, a ne samo dekorativni element. Ono što se odmah može primetiti je to da Beograd nije sentimentalno idealizovan.

U pojedinim pesmama on je čak predmet kritike, on postaje grad smrada, jada i rada. Međutim, i pored negativnih strana, Dragomir Đorđević poentira da je to grad večito mlad. U pojedinim pesmama dat je istorijski razvoj Beograda i građanstva u Srbiji. Iako je ovo poezija urbanih prostora, autor podseća Beograđane da kukuruz još uvek viri iz poneke bašte, a ujutru se i pevci mogu čuti. U ovom slučaju kukuruz i pevci su funkcionalna zamena za ruralno. Tim efemernim slučajevima Dragomir Đorđević kao da želi da podseti na istorijski razvoj građanstva u Srbiji o kome svedoče ostaci seoskog života u gradskoj sredini. Na kraju možemo zaključiti da Đorđevićeva zbirka Blago gradu Beogradu predstavlja poeziju teških emocija, promišljenih postupaka, veselog raspoloženja i beskrajne žudnje za normalnošću i ravnotežom u porodici, gradu i uopšte svakodnevnom životu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare