Što više razgovarajte sa detetom o polasku u školu

Deca koja emocije drže u sebi mogu imati promene u navikama spavanja, apetitu i ponašanju. Leto je pri kraju i za nekoliko dana počinje nova školska godina. Predškolcima predstoji nova životna faza, za koju su pripremani cele prethodne školske godine.

Sreda, 29.08.2018.

09:54

Izvor: 24sata.hr

Što više razgovarajte sa detetom o polasku u školu
Foto: Thinkstock

Podeli:

Svi ih pitaju o školi, promene, novo društvo, sve neminovno povećava uzbuđenje oko polaska u školu, a kod neke dece izaziva čak i anksioznost i strah. Iako ne znaju što ih čeka, mogu naslutiti da se radi o nečemu velikom i važnom. Deca svoje uzbuđenje, anksioznost i eventualni strah različito pokazuju.

Verbalnija deca će puno ispitivati i želeće da pričaju o školi, nego deca koja svoje misli i osećanja proživljavaju u sebi. Oni mogu imati promene u apetitu, spavanju, češće da se bude noću uz intenzivnije snove, češću nervozu i agresivnost... Zapravo, sva ponašanja koja su već prebrodili i znaju da kontrolišu sada će po malo da “cure napolje".

Sa detetom treba mnogo da se razgovara. Bez obzira da li dete želi samostalno da priča o školi, roditelj može da podeli svoja pozitivna iskustva, da ispriča neke dogodovštine ili smešne situacije.

S druge strane, roditelji treba da pripaze da, iako dobronamerno, ne ohrabruju dete na način da mu govore "ma ti ćeš biti super u svemu", "rasturićeš", "sigurno ćeš biti odličan/a", jer time dajete isključivo važnost ocenama i uspehu i stvarate detetu pritisak.

Budućim školarcima treba preneti poruku da su važni odgovorno ponašanje, trud, zalaganje, vežba, ali i zabava, prijateljstvo, druženje, izazov i da ocene nisu ogledalo deteta.

I formalne pripreme za školu su jako bitne i dete treba da bude uključeno u njih. Pripremanje prostora za učenje, kupovina torbe i školskog pribora, sve to detetu daje osećaj kontrole i barem će malo materijalizovati ono što će doći, a to je polazak u školu.

Ipak, neka deca prve školske dane prilično stresno doživljavaju, osim što plaču i odbijaju da idu u školu, mogu imati glavobolje, mučnine i druge psihosomatske tegobe. Važno je da roditelji takvo ponašanje ne shvate kao izvlačenje od učenja i obaveza, posebno ako duže to rade, nego kao znak za pomoć..

Američki najcenjeniji lekari savetuju da bi pedijatri trebali deci češće da prepisuju - igranje. U najnovijem objavljenom istraživanju iznose jasne dokaze da je igra ključ razvoja, a upoređujući današnje 11-godišnjake s onima iz ‘80-ih, imaju nedeljno 12 slobodnih sati manje. Čak 30 odsto dece odmore provodi u zatvorenom protoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare