Super žena i "Pčelica" poklanjaju strip "Sat"

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige u izdanju kuće "Pčelica". Nagradu će osvojiti najbrži. Potrebno je da pošaljete ime, prezime, adresu, broj telefona na mejl superzena@b92.net i osvojićete ovo zanimljivo izdanje.

Sreda, 31.10.2018.

10:56

Izvor: B92

Super žena i

Podeli:

Strip Sat, u izdanju Izdavačke kuće Pčelica, delo je čitavog autorskog tima, koji predvode scenarista Dragan Lazarević de Lazare i ilustrator Vujadin Radovanović Vuja. Pored toga, u pitanju je višegodišnji projekat, koji je završen objavljivanjem u Izdavačkoj kući Pčelica, a u godini kada se obeležava stogodišnjica proboja Solunskog fronta. Datum je simboličan, ali i u potpunosti odgovarajući, jer je strip Sat posvećen velikoj nacionalnoj tragediji Prvog svetskog rata.

Pored nacionalne, Prvi svetski rat je prikazan i kao lična i porodična tragedija. Upravo je to i bio motiv scenariste za pisanje dela ovakve tematike. Međutim, nasuprot toj tragičnosti, delo je svim svojim porukama okrenuto svetlosti, veri i budućnosti.

Kadriranje je dinamično i posvećeno dočaravanju proticanja vremena sa krupnim kadrovima kada je potrebno usporiti i više pažnje posvetiti detaljima i samom doživljaju trenutka koji je bitan za radnju i sa sitnijim kadrovima kada je u pitanju dinamična radnja sa manje detalja. Međutim, ilustrator na svojim crtežima koristi i simbolične perspektive koje podsvesno utiču na recepciju poruka kojih u prvi mah nismo ni svesni. Takav je slučaj i sa „ptičjom perspektivomˮ prilikom prikaza umirućeg bolesnika koji je prešao Albaniju. Posmatranje odozgo, produbljivanje prostora i stvaranje optičke varke da je duboko dole, zapravo su poruka da će bolesničku postelju uskoro zameniti grobom.

Žiri za dodelu sajamskih nagrada 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga doneo je odluku da upravo ovo delo bude laureat novoustanovljene nagrade za najbolje strip-izdanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare