Super žena i "Pčelica" poklanjaju knjigu "Mali vojnik velikog rata"

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju dve knjige "Mali vojnik velikog rata" u izdanju kuće "Pčelica". Nagradu će osvojiti najbrži koji pošalju ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net.

Podeli

Mali vojnik velikog rata je biografski roman o Momčilu Gavriću. Knjiga u izdanju Pčelice objavljena povodom stogodišnjice proboja Solunskog fronta, kao svedočanstvo o stradanju pojedinca i naroda, izazvala je, nakon Sajma knjiga u Beogradu, veliko interesovanje čitalačke publike i stručne javnosti.

U godini obeležavanja stogodišnjice proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata, Izdavačka kuća PČELICA, poznata po negovanju nacionalne istorije i kulture, objavila je dve knjige za decu sa temom Velikog rata. U pitanju su strip Sat i roman Mali vojnik Velikog rata.

Mali vojnik Velikog rata je biografski roman posvećen životu Momčila Gavrića, najmlađeg podoficira srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ali i svih vojski ikada. Naime, Gavrić je, kao osmogodišnjak, početkom Prvog svetskog rata ostao bez cele porodice, koju su ubili pripadnici takozvane Vražje divizije, koju su činili Hrvati u okviru austrougarske vojske. Ostavši siroče, Gavrića prihvata jedan artiljerijski puk srpske vojske sa kojim je preživeo Cersku bitku, prelazak preko Albanije, oporavak na Krfu, proboj Solunskog fronta i pobednički ulazak u Beograd. Još na samom početku mali Momčilo je dokazao hrabrost, polako učio o artiljeriji i dobio čin kaplara. Nakon rata kao ratno siroče Momčilo Gavrić je bio štićenik različitih humanitarnih organizacija koje su mu omogućile školovanje u Engleskoj, u kojoj je stekao prijatelje, usvojio manire gospodskog ponašanja i naučio engleski jezik.

Autor romana Mali vojnik Velikog rata je istoričar Zoran Milekić, koji je do sada objavljivao popularnonaučne knjige za decu. Ovim romanom Milekić se predstavio kao odličan stilista jezika varirajući u svom delu brojne dijalekte i govore Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Pored toga, autor u ovom romanu pokazuje sposobnost komponovanja obimnog teksta, baratanja velikim brojem likova i pripovedanja o dugačkom vremenskom periodu koje nijednog trenutka ne opterećuje čitanje svojom glomaznošću. Zapravo, sasvim suprotno, Milekić odličnim osećajem za naraciju i vreme, zna da uspori pripovedanje, da se zadrži na detaljima ili ubrza naraciju kada je to potrebno.

Poseban kvalitet ovog romana je preplitanje tragičnih slika rata i teških emocija, s jedne strane, i humora i ironije, s druge strane, koji autoru omogućavaju da ne sklizne u patetično i banalno, nego ostane na visinama pripovedačke distance, a ljude prikaže sa svim njihovim slabostima, željama, nesavršenostima i snovima, a ne kao unapred zadate tipove.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu