Sprečite viruse i zdravi dočekajte proleće

Vreme je prehlada i gripa, a respiratorne infekcije su veoma česte kod dece, koja u proseku od njih obole od četiri do sedam puta godišnje. Ukoliko je dete u kolektivu (vrtić ili škola), one su još češće. Ove infekcije se veoma brzo šire, jer se prenose kijanjem, kašljanjem ili neposrednim kontaktom obolelih sa zdravim osobama.

Utorak, 11.12.2018.

10:59

Izvor: super zena

Sprečite viruse i zdravi dočekajte proleće
Foto: Thinkstock/ilustracija

Podeli:

"Najčešće su virusnog porekla, uglavnom traju kratko, protiču bez komplikacija i ne zahtevaju primenu antibiotika. Iako su najčešće bezazlene i prolaze bez komplikacija, akutne respiratorne infekcije, ipak remete svakodnevni ritam cele porodice", objašnjava mr ph spec. Jelena Šteković.

Kako bolesno dete nije za kolektiv, to neminovno vodi tome da zaposleni roditelji izostaju sa posla, što stvara dodatni stres celoj porodici. Stoga, ništa ne treba da bude važnije kako od detetovog zdravlja, tako i od zdravlja cele porodice. O zdravlju treba misliti na vreme, povesti računa o prevenciji, ojačati imunitet, posebno sada, kada je sezona respiratornih infekcija pred nama.

Decu ne možemo držati pod staklenim zvonom da bismo ih zaštititli ali ono što možemo da uradimo jeste da im ojačamo imunitet.

"Creva su najveći organ imunog sistema čoveka, jer se u njihovom zidu nalazi više od 70 odsto ukupnog broja imunih ćelija organizma. Zbog toga je crevna mikrobiota, koju čine milijarde korisnih (probiotskih) bakterija prirodno nastanjenih u crevima, veoma važna za pravilan razvoj organizma", navela je ona.

Kako kaže, s obzirom na to da se bebe rađaju sa potpuno sterilnom crevnom florom za njih je i te kako važno brzo i pravilno sazrevanje digestivnog sistema, jer je to prva barijera u odbrani organizma.

Podseća i da deca tek sa dve godine života stiču imunitet odraslih, te da je upravo u tom periodu važno delovati preventivno, odnosno pomoći u formiranju mikrobiote creva deteta.

Time se naime, i smanjuje rizik od eventualnog nastanka alergijskih i akutnih bolesti.

Održavanjem prirodnog balansa crevne mikrobiote jača se imunitet deteta. U tu svrhu se danas sve više koriste sinbiotici (ProbioKid immuno) preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika.

Njegovom kontinuiranom primenom dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, učestalost upotrebe antibiotika, pojave povišene telesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva dece iz kolektiva (i roditelja sa posla).

Koristi se jednom dnevno, tako što se sadržaj kesice rastvori u soku, vodi, čaju ili nekom drugom napitku po želji. Za postizanje optimalnog efekta preporučuje se kontinuirana upotreba tokom perioda od nekoliko uzastopnih meseci.

Sada, kada nam se deca posle dužeg vremenskog perioda opet nalaze u kolektivu moramo na vreme misliti o njihovom imunitetu i spremno dočekati sezonu respiratornih infekcija koja je pred nama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare