Ova kompanija u Srbiji pruža maksimalnu podršku porodiljama

Za nama je još jedna izazovna godina za poslodavce u Srbiji na putu ka unapređenju uslova poslovanja, kao i položaja zaposlenih. Iako pojedina pitanja zahtevaju sistemsko rešavanje, trend modernog poslovanja podstiče kompanije da naprave važne korake, i na taj način poboljšaju organizaciju koja će doneti napredak na tržištu, i samim tim imidž poželjnog poslodavca sa lojalnim zaposlenima.

Nedelja, 30.12.2018.

15:12

Izvor: PR

Ova kompanija u Srbiji pruža maksimalnu podršku porodiljama

Podeli:

Drugim rečima, poželjno je da kompanije budu inovativne kada su u pitanju i radni uslovi, i da se ne zadržavaju na zakonskom minimumu koji treba da ispoštuju. Zaposleni će često, pored samog iznosa zarade, u vrhu prioriteta staviti fleksibilnost kompanije, koja će omogućiti i povremeno rad od kuće ili skraćeno radno vreme porodiljama kada se vrate sa odsustva.

Ko postavlja standarde među poslodavcima u Srbiji?

U periodu kada je lojalnost zaposlenih sve teže zaslužiti, u Srbiji postoje pozitivni primeri kompanije koja je svesna tog izazova. Vip mobile je više od godinu dana nosilac Family Friendly Enterprise sertifikata, što je učinilo prvom porodično odgovornom kompanijom u našoj zemlji. Ovaj sertifikat, prema licenciranoj sertifikacionoj šemi „Ekvilib“ Instituta iz Slovenije, garancija je da je jedna kompanija prilagodila unutrašnju strukturu i organizaciju kako bi zaposleni imali pravi balans između poslovnih obaveza i privatnog života.

Broj zaposlenih u Vipu je više od hiljadu, i da bi svi oni imali pogodnosti oformljen je posebni Family Friendly tim, koji prati primenu svih mera i osmišljava nove koje će pratiti potrebe zaposlenih. Za sada su tu fleksibilno radno vreme, rad od kuće, kao i plaćeno odsustvo iz porodičnih razloga.

*ALT

Puna zarada tokom odsustva, nadoknada za treće dete, slobodni dani…

Kako više od polovine zaposlenih čine roditelji, u Vipu su se posebno posvetili upravo njima. Ujedno, kompanija se posvetila i osnaživanju žena, i to dokazuje jednakim odnosom na menadžerskim pozicijama, što je i donelo ove godine priznanje „rodno najsenzitivnije kompanije“. Vip je među prvima na tržištu doneo odluku da svim zaposlenima na porodiljskom odsustvu isplaćuje punu razliku do ugovorene zarade, tokom celog trajanja odsustva. Dodatni benefit imaju i roditelji koji dobiju treće dete, jer mogu da računaju mesečnu nadoknadu od 10.000 dinara do 15. godine deteta. Da bi polasci u vrtić ili u prvi razred bili što manje stresni, svi roditelji mogu da koriste slobodan dan tim povodim, da prilagode smenu, kao i da rade od kuće prilikom perioda prilagođavanja dece vrtiću. Jedna od najvećih olakšica zaposlenima je svakako i vrtić u okviru same kompanije.

Nakon porodiljskog odsustva, nove mame imaju period privikavanja od pola radnog vremena sa punom zaradom. I tate mogu da računaju na dodatne slobodne plaćene dane povodom rođenja deteta.

„Uspeh i briga prema zaposlenima idu ruku pod ruku. Dokaz ove tvrdnje jeste rast tržišnog učešća koji smo i ove godine imali, a posebno nas raduje što smo imali više od 80 beba u kompaniji, i nadamo se da ćemo ih u 2019. biti još više. Imamo obavezu kao prva porodično odgovorna kompanija na ovom tržištu da budemo maksimalna podrška našim roditeljima, tako da su odluke poput pune zarade tokom porodiljskog odsustva potpuno logičan sled svega u šta verujemo u kompaniji. Želimo da budemo pravi primer na tržištu, jer standarde znamo da postavljamo zahvaljujući inovativnosti u gotovo svim poljima poslovanja“, rekao je generalni direktor Vip mobile i A1 Slovenija, Dejan Turk, koji je nedavno proglašen za Menadžera godine od strane Srpske asocijacije menadžera

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare