Neka deca se zaljube prvi put veoma rano, a evo kako da to prepoznate na vreme

Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici ili drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja.

Četvrtak, 03.01.2019.

13:23

Izvor: Prva.rs, Novosti

Neka deca se zaljube prvi put veoma rano, a evo kako da to prepoznate na vreme
Foto: Thinkstock

Podeli:

Simpatije su nešto što se oduvek podrazumevalo u životu mališana i bojilo svačije detinjstvo, ali se danas javljaju mnogo ranije i u malo ozbiljnijoj formi nego ranije.

Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da devojčice već u trećoj godini umeju da naglas kažu da im je drug iz vrtića ili komšija dečko, dok već u petoj govore da su se zaljubile. Dečaci su tu malo tvrđi, što ne znači da i oni nemaju simpatiju. Stručnjaci smatraju da je važno da roditelji na vreme uoče znake dečje naklonosti prema drugarici/drugu, pošto dete najverovatnije neće želeti da priča o tome, a bitno je da se to prihvati kao normalan deo odrastanja. Oni savetuju kako da lakše prepoznate da li se vaše dete "zaljubiška" i kako da se prema tome postavite.

- Čim se spomene ime simpatije, ono se smeška, crveni ili počinje da se vrpolji. Vi se pravite kao da to ne vidite.

- Ako primetite da priča samo o jednom drugu/drugarici ili se u vrtiću ne odvaja od njega, pitajte ga da li se u njegovom prisustvu oseća posebno.

- Ukoliko vam sam to prizna, nemojte da ga zadirkujete, jer će u kasnijim godinama izbegavati da vam poverava ljubavne probleme.

- Nemojte celoj rodbini da ispričate kako sumnjate da je vaše dete zaljubljeno u tu i tu osobu, nego se pravite kao da se ništa ne dešava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare