Super žena i "Pčelica" poklanjaju zbirku "Poruke na zidu"

Portal "Super žena" i B92 poklanjaju zbirku „Poruke na zidu“ u izdanju kuće "Pčelica". Nagradu će osvojiti najbrži koji pošalju ime, prezime, adresu i broj telefona na mejl superzena@b92.net.

Utorak, 15.01.2019.

09:27

Izvor: super zena

Super žena i

Podeli:

Zbirka „Poruke na zidu – odabrani grafiti mladih”, u izdanju Pčelice, predstavlja dragocen materijal za istraživanja supkulturnih pojava, a posebno razmišljanja mladih na temu porodice, škole, društva, ljubavi i života uopšte. Iako pripadaju neformalnoj kulturi, često smo svedoci literarne vrednosti grafita, njihove duhovitosti i oštroumnosti. S druge strane, ovi kratki zapisi, zbog svoje neformalnosti, često su kratkog veka, pa je ovaj Pčeličin izbor, čiji je sastavljač univerzitetski profesor književnosti Milutin Đuričković, dobar način da se brojni grafiti sačuvaju od zaborava.

Iako ovo nije prvi izbor grafita na srpskom jeziku, vredan je pohvale, jer je njihov sakupljač, poput nekadašnjih sakupljača narodnih umotvorina, pokazao talenat da prepozna upravo one poruke koje su slika društva u kome živim, ali i da ih klasifikuje i da teorijski i istorijski pregled ove supkulturne pojave. Time je jasno povučena crta između grafita koji se mogu tumačiti kao kratka literarna vrsta i onih koji se mogu okarakterisati kao vandalizam.

Pošto su grafiti često neodvojivi od likovnog izraza, i ova knjiga u izdanju Pčelice je ilustrovana od strane Mijata Mijatovića, strip-crtača i ilustratora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare