Zedsi – Interaktivni hibridni roman o generaciji "Z"

Izdavačka kuća PČELICA je objavila roman ZEDSI, autorke Gordane Vlajić, novinarke i književnice, koja na originalan način kombinuje različite funkcionalne stilove, različite perspektive naracije, upotrebu savremenih medija i savremene tehnologije u procesu čitanja sa klasičnim književnim i etičkim vrednostima.

Ponedeljak, 20.05.2019.

14:02

Izvor: Super žena

Zedsi – Interaktivni hibridni roman o generaciji
Foto: Promo

Podeli:

Da li književnost danas ima smisla, da li je ugrožena savremenim medijima i da li joj preti skoro uništenje? – samo su neka od pitanja kojima se već deceniju i više proriče skora smrt književnosti. Kada je reč o književnosti za decu, „bolesnica na samrtničkoj posteljiˮ, napuštena od svojih čitalaca, jer su izumrli još u prošlom veku, bespotrebno životari na aparatima izdavaštva i obrazovnog sistema. Ipak, čini nam se da ova apokaliptična slika nije baš toliko crna.

Razloge za to nam daje i roman Gordane Vlajić ZEDSI. Dok je književnost za odrasle sklonija eksperimentima, otvorenija za druge medije i stilove, književnost za decu se bojažljivo drži tradicionalnih formi s retkim avanturama. Autorka romana ZEDSI se smelo upušta u eksperiment stvarajući istinski hibridni roman u kome ulogu naratora preuzimaju knjiga, škola, miš, klaud, kamera... zapravo, svi oni pojmovi koji su bliski zedsima, generaciji dece rođenoj posle 2005. godine.

Međutim, tu se ne iscrpljuju mogućnosti stvaranja hibridnog romana. Pošto je mozaične strukture, roman se ne mora čitati hronološki i linearno. U sam proces čitanja autorka je uključila savremene medije – npr. upućivanje na internet-stranice radi dodatnog istraživanja, skeniranje QR kodova koji u drugom mediju nude istovetni sadržaj (npr. radijska emisija ili pesma koja se može odslušati...), praćenje istoimene stranice na Fejsbuku sa dodatnim sadržajima o knjizi, autoru, izdavaču, marketinškim aktivnostima... Sve ono o čemu su sanjali pisci 20. veka ova knjiga je ostvarila – ona je postala otvorena knjiga, a čitalac nije samo pasivni recipijent, već stiče utisak da sam može uticati na stvaralački postupak čitanjem knjige, koje nije klasično, pa ni dosadno.

Umesto jalove jadikovke da deca ne čitaju, da su lenja i nezainteresovana, da savremene tehnologije udaljavaju mlade od „pravih vrednostiˮ, Gordana Vlajić je potencijalne neprijatelje književnosti ukrotila i angažovala da rade za književnost. Tako je nastao interaktivni i hibridni roman ZEDSI, roman po meri današnje dece.

Zlonamernici bi pomislili da je reč o afirmaciji neumerenog prepuštanja ekranima i virtuelnim svetovima, ali ne! Kada bismo pokušali u klasičnom narativnom stilu da prepričamo ovaj roman, dobili bismo priču o prijateljstvu i iskušenjima odrastanja, priču koja afirmiše ljubav, prijateljstvo, dobrotu, znanje, sport i kreativnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare