Ako kod deteta primetite ove simptome, odmah potražite pomoć lekara

Ono što roditelje najviše plaši jeste da neće imati neki odgovor za dete i da neće znati kako da reaguju u kriznim situacijama.

Utorak, 13.08.2019.

11:42

Izvor: Super žena

Ako kod deteta primetite ove simptome, odmah potražite pomoć lekara
Foto: Depositphotos/Photographee.eu

Podeli:

Biti roditelj je velika odgovornost, a većina roditelja koji nemaju iskustva često paniči i ne zna kako da reaguje u određenim situacijama.

Ukoliko niste sigurni šta da radite, pedijatri savetuju da im se obavezno obratite ako primetite neki od sledećih simptoma kod vašeg deteta.

"Šištanje" u grudima

Ukoliko primetite da vašem detetu šišti iz grudi kada diše i da ima problema sa disanjem, obavezno se javite lekaru.

Osip koji se širi i bolni osip

Osipi su znak da nešto nije u redu, a često su praćeni i nekim drugim simptomima. Ukoliko primetite kod deteta da se osip širi i postaje sve gori - reagujte. Ukoliko je osip praćen bolom i plikovima, lekar će utvrditi radi li se o boginjama.

Opekotine

Sve što je gore od blagog crvenila zaslužuje lekarsku pažnju. Da ne govorimo o pojavi plikova, koji mogu i životno da ugroze dete.

Povišena temperatura kod dece mlađe od tri meseca

Najbezbednije je da pozovete odmah lekara ukoliko je dete tako malo, jer problem može da se pogorša. Kada tako malo dete ima temperaturu to može da bude simptom urinarne infekcije, ali i meningitisa.

Slabost

Kada je u pitanju akutni mijelitis i lekari i roditelji moraju da budu na oprezu. Neobjašnjiva slabost kod deteta ne mora da znači da je ono bolesno od AFM, ali je to stanje koje zavređuje pažnju.

Povraćanje praćeno temperaturom

Može da bude posledica virusa, ali i urinarne infekcije. Biće vam teško da sami odredite uzrok, zato dete odvedite pedijatru.

Uporna dijareja

Neće prestati sama od sebe, a može da dovede do toga da dete dehidrira. Imajte na umu da vam samo pedijatar može pomoći da izlečite dete.

Teško ih je probuditi

Ovo se klasifikuje kao mentalni problem i nije nešto sa čime se treba igrati. Ukoliko je dete pospano češće i više nego obično, odmah se javite pedijatru.

Imaju bol u uvu

Leti se javlja infekcija srednjeg uva zbog plivanja i vode, ali nikakav bol nemojte da ignorišete. Pazite da dete kojim slučajem nije stavilo neki predmet u uvo.

Curenje nosa koje traje duže od dve nedelje

Curenje nosa može da potraje, ali posle nedelju dana ili dve treba da bude mnogo bolje. Ukoliko se nakon dve nedelje situacija ne poboljša - trk kod lekara.

Boli ih kada uriniraju i pojava krvi

Bol prilikom mokrenja može da bude simptom neke infekcije koja mora da se leči terapijom koju prepisuje lekar. Krv u urinu ili stolici nije nimalo naivna, zato nemojte da čekate ni časa.

Glavobolja

Ukoliko se dete žali na glavobolju, dajte mu ibuprofen, ali ako nema pomoći i ne prolazi, dete odvedite kod lekara. Pogotovo je opasno ako je glavobolja praćena temperaturom, bolom u vratu, zamućenim vidom, bleskanjem pred očima, slabošću, utrnulošću i umorom.

Crvenilo očiju i osetljivost na svetlo

Crvenilo može da bude posledica alergije, češanja očiju, ili virusne i bakterijske infekcije, piše Womanshealthmag. Osetljivost na svetlo isto može da bude posledica alergije, ali lekar će o tome da odluči.

Bol oko pupka

Može da bude virus ili problem sa varenjem, ali nekada bol oko pupka može da bude i te kako opasan.

Učestalo mokrenje

Pored upale bešike ili neke infekcije, može da bude i simptom dijabetesa. Opasna bolest vreba i decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare