Kako da održite bliskost sa partnerom i kada stignu deca?

Tim psihologa sa Univerziteta Berkli bavio se pitanjem partnerskog odnosa još od 1975. godine. Supružnici i kolege, Filip i Karolina Kovan primetili su da se njihov brak suočio sa ozbiljnom krizom kada su došla deca. Tada su odlučili da pokrenu projekat "Nastajanje porodice", sa ciljem da prate parove - od trudnoće do trenutka kada deca krenu u vrtić.

Subota, 24.08.2019.

09:00

Izvor: Bebac.com

Kako da održite bliskost sa partnerom i kada stignu deca?
Foto: tiagoz/depositphotos

Podeli:

Ono što su otkrili bilo je nedvosmisleno: kada dobiju dete, bračno zadovoljstvo određenog broja parova opada, što negativno utiče na decu. Sa druge strane, tu su i oni parovi koji postaju snažniji i srećniji, a samim tim to su i njihova deca.

Čak 92 odsto parova svađa se više pošto dođe dete

Psiholozi koji su pokrenuli ovo istraživanje skrenuli su pažnju na to da je, dok dete ne napuni 18 meseci, brak u ozbiljnoj krizi. Ova brojka ne uključuje više od 10 odsto onih koji već u tom trenutku žive odvojeno ili su se razveli.

Sa druge strane, parovi ostaju srećni u braku – šta to oni rade drugačije?

Čini se da osnovnu razliku čini to na koji način parovi donose odluke. Ne radi se o tome da li parovi imaju probleme ili ne – jer ih ima svaki par. Ali kada dođu deca, mnogo je više opcija o kojima treba razgovarati i odluka koje je potrebno doneti i tu osobine partnera dolaze do izražaja – koliko su spremni da sarađuju i koliko poštuju jedno drugo.

Oko čega se parovi sa malom decom najčešće svađaju?

Istraživanje je pokazalo da je to podela posla, ko će šta raditi u novoj porodici, a kada deca porastu, to kako provode zajedničko vreme i raspodela novca postaju osnovni problem.

*ALT

Kako se menja seksualni život partnera kada dođe dete?

Seks je odraz ostatka odnosa. Ukoliko je jedan od partnera nezadovoljan ili se oseća neshvaćenim, upravo toliko će biti spreman i na bliskost. Seksualna bliskost partnera obnavlja se u toku najduže dve godine od porođaja. U međuvremenu, partneri se ponekad ustručavaju čak i da dodiruju svoju drugu polovinu, jer se plaše će time partneru staviti doznanja da su spremni na seksualni odnos, kada još uvek nisu.

Šta partneri mogu da urade kako bi poboljšali svoj odnos u braku?

Psiholozi savetuju da se sa partnerom o problemima razgovara kada ste oboje odmorni i imate vremena - ne u dva izjutra kada vas beba drži budnima. Pošto imaju raspravu, parovi retko pominju isti problem, što ume da bude veoma opasno, jer se tako problemi gomilaju, prenosi Bebac.com.

Partneri moraju da pronađu vreme da se bave svojim odnosom ukoliko žele da on uspe – pa makar to bilo i 10 minuta svakog dana, kada deca odu na spavanje ili čak telefonom dok ste oboje na poslu – važno je da sa partnerom podelite kako je prošao dan i kako ste se osećali.

Znaju li deca da roditelji nisu srećni u braku?

Istraživanje pokazuje – apsolutno. Deca osećaju kada su roditelji uzrujani, čak i kada se ne svađaju pred njima. Neka deca će se čak osećati i odgovornima za roditeljske prepirke i češće će imati problema u školi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.