Pčeličina lektira po novom zvaničnom programu

Izdavačka kuća Pčelica je prošle godine započela objavljivanje lektire za osnovnu školu po novom programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Sreda, 28.08.2019.

15:03

Izvor: B92

Pčeličina lektira po novom zvaničnom programu
Foto: Promo

Podeli:

Za školsku 2018/19. realizovan je komplet lektire za 1. razred osnovne škole, koji sadrži izbor poezije Jovana Jovanovića Zmaja "Naš je sada ceo svet", izbor basni "Životinje imaju reč", slikovnicu "Ružno pače i druge ilustrovane bajke za decu".

Od ove godine dostupan je i zvanični lektirski komplet za 2. razred osnovne škole. Komplet sadrži izbor iz pesama za decu Ljubivoja Ršumovića "Radost deci krila daje", izbor pesama Dragomira Đorđevića "Mi imamo maštu", izbor iz priča za decu Desanke Maksimović "Tri patuljka", izbor bajki Hansa Kristijana Andersena "Palčica", izbor kratkih priča za decu savremenih domaćih autora "Priče iz ormana" i izbor iz kratkih narodnih umotvorina "Znanje je najveće imanje".

Oba lektirska kompleta pored navedenih knjiga imaju i dodatke u vidu radnih listova sa teorijskim dodacima i pitanjima za metodičku obradu domaće lektire, a sve knjige su bogato opremljene rečnicima nepoznatih reči i biografijama pisaca.

Iz Pčelice saopštavaju da se rad na pripremi lektire po novom programu nastavlja, pa će uskoro biti dostupni i kompleti za ostale razrede osnovne škole.

Dugogodišnji problem nezainteresovanosti dece za knjigu, nizak nivo pisane i usmene jezičke kulture bili su jasni znaci da se obavezna domaća lektira mora vratiti u škole. Izdavačka kuća Pčelica, u skladu sa svojom izdavačkom politikom i dugogodišnjom promocijom kulture čitanja među decom i mladima, podržava ovaj projekat i na stručan način pokušava da doprinese njegovoj realizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare