Ako vaša beba radi ovo kada je presvlačite nemojte da paničite - to je potpuno normalno

Deca, pogotovo dečaci, posebno su zainteresovani za upoznavanje svog tela.

Četvrtak, 29.08.2019.

17:56

Izvor: Super žena

Ako vaša beba radi ovo kada je presvlačite nemojte da paničite - to je potpuno normalno
Foto: Depositphotos/gpointstudio

Podeli:

Jedna mama ispričala je kako njen sin od 19 meseci stalno dodiruje penis i to od kako ga je "otkrio".

"Svaki put kada bih ga stavila na sto za presvlačenje i skinula mu pelenu, njegove ručice bi odmah počele da istražuju telo, a onda bi se igrao svojim penisom. Uzeo bi ga u desnu ruku i udarao levim otvorenim dlanom.

Isprva mi je bilo smešno i pustila sam ga da se igra jer ionako će početi da uči da stoji i piški sam. To saznanje dolazi i sa izvesnom dozom odgovornosti. Nemam ništa protiv toga da on razvija svoju seksualnost, ali ne bih volela da tako nešto uradi na nekoj rođendanskoj zabavi. Pedijatri su rekli da je otkrivanje sopstvenog tela očekivano. Neki lekari to nazivaju otkrivanjem. Istraživanje genitalija obično počinje sa godinu dana i u potpunosti je normalno", ispričala je majka.

Doktor Džastin Ričardson izneo je svoje mišljenje o ovom malom problemčiću.

"Roditelji se često postide. Oni nisu tako vaspitavani. Zbog toga okreću glavu kada primete kod deteta takvo ponašanje. Oni odlučuju da to ne vide i da sa detetom ne razgovaraju o tome", rekao je on.

Savetovao je roditeljima malog dečaka da nastave sa istim reakcijama kada primete da se dete dodiruje. Onda da mu stave pelenu i prave se da je sve gotovo. Treba da konstatuju da se to dešava, ali i da to ne ignorišu.

Drugi savet je da dete ne uče nekim sinonimima za penis, već da ga tako i zovu. Ne treba da ga sputavaju u tome da istražuje svoje telo. Dete u njegovom uzrastu u stanju je da razume da određeni delovi njegovog tela postoje i da ne treba da se stidi svojih genitalija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare