Fotografija koja je rasplakala svet: "Rak u detinjstvu pogađa celu porodicu, a ona je uvek uz njega"

Fotografija petogodišnjakinje koja stoji pored četvorogodišnjeg brata koji boluje od leukemije rasplakala je svet.

Sreda, 11.09.2019.

12:35

Izvor: Super žena

Fotografija koja je rasplakala svet:
Foto: Ilustracija/Depositphotos/photographee.eu

Podeli:

Rak je prekinuo igru ove dece, a njihova majka odlučila je da javno progovori o tome da takva dijagnoza pogađa celu porodicu.

Kejtlin Burdž dve crno-bele fotografije je objavila na Fejsbuku.

"Jedna stvar koju vam ne kažu o raku u detinjstvu jest da pogađa celu porodicu. Uvek slušate o finansijskoj i medicinskoj borbi, ali koliko često vam govore o onome što prolazi porodica s više dece? Nekima je ovo možda teško da vide i pročitaju", upozorila je na samom početku.

Njenom sinu Beketu je 2018. godine dijagnostikovana akutna limfoblastična leukemija. Dečak je 23. aprila 2018. dobio visoku temperaturu. Lekari su rekli da je reč o upali uva i prepisali mu antibiotike. Roditelji su se ponovno javili u hitnu pomoć sledećeg dana jer mu je temperatura i dalje rasla. U dečjoj bolnici u koju su poslati urađeni su mu svi testovi, koji su otkrili tešku dijagnozu.

"Moje dvoje dece, između kojih je razlika 15 meseci, zajedno su prošli put od igranja u vrtiću i kod kuće do zajedničkog sedenja u bolničkoj sobi. Moja tada četvorogodišnja kći je gledala kako njenog brata sele na odeljenje intenzivne nege. Gledala je kako mu lekari stavljaju masku na lice, bodu ga iglama, daju mu lekove, a on bespomoćno leži. Nije razumela šta se događa. Znala je samo da nešto nije u redu s njenim bratom, njenim najboljim prijateljem", nastavila je majka.

Foks njuz prenosi da je akutna limfoblastična leukemija najčešći oblik raka kod dece. Odgovorna je za 80 posto akutnih leukemija u dečjem uzrastu, a najučestalija je u starosti između 3. i 7. godine. Bolest pogađa limfocite koji u razvoju ne sazrevaju i postaju prekobrojni. Ćelije se množe brzo i zamenjuju normalne ćelije.

"Malo više od mesec dana nakon što je otpušten iz bolnice gledala ga je kako se muči da hoda i da se igra. Živahni, energični dečak kojeg je poznavala postao je miran, bolestan i pospan dečak. Nikad nije hteo da se igra. Nije razumela kako je mogao da hoda, a sad to ne može ni uz pomoć drugih. Nije razumela različite terapije koje su mu trebale da povratiti snagu. Za nju, on je morao da radi nešto posebno, što ona nije trebala. Zašto više nisu mogli da idu u njihov omiljeni park s trambolinama ili vodenim prskalicama? Zašto on nije morao da se vrati u školu, a ona jeste?" dodala je Burdž.

Neki od simptoma akutne limfoblastične leukemije su temperatura, umor, bol u kostima ili zglobovima, krvarenje, lako nastajanje modrica, osip ili kožne promene i bledilo, piše Index.hr.

"Zašto smo poveli njegovu sestru s nama i zašto je sve to morala da gleda u tako ranom uzrastu? Deci treba podrška i zajedništvo i ne bi ih trebalo držati podalje od osobe koja je bolesna. Najvažnije je pokazati im da su zbrinuti bez obzira na situaciju. Ona je puno vremena provela pored njega u kupatilu kad mu nije bilo dobro. Bila je uz njega. Danas su još bliži. Uvek se brine o njemu", kaže majka čija je objava podeljena više od 30.000 puta.

"Povraćanje u pauzama igranja. Buđenje uz povraćanje. Stajanje pokraj brata i tapšanje po leđima dok mu nije dobro. Od 15 do 10 kilograma. To je rak u detinjstvu. Uzmi ili ostavi", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare