Ovakve poruke roditelji pošalju deci čak hiljadu puta godišnje

Roditelji i deca su u stalnom kontaktu, bilo da pišu poruke ili putem poziva.

Utorak, 17.09.2019.

10:50

Izvor: Super žena

Ovakve poruke roditelji pošalju deci čak hiljadu puta godišnje
Foto: Depositphotos/undrey

Podeli:

Članovi prosečne američke porodice godišnje razmene 10.384 poruka, otkrilo je istraživanje. Među porukama koje roditelji najčešće šalju su “Gde si?” (989 puta), “Kada ćeš doći kući?” (1.018 puta) i “Volim te” (1.186 puta).

Istraživanje koje je provela kompanija OnePoll je posmatralo navike komuniciranja 2.000 roditelja dece starosti od 6 do 25 godina i otkrili su da su tekstualne poruke najpopularniji oblik komuniciranja.

Otkriveno je da 53 odsto roditelja porukama najčešće dogovara planove za večeru. Njih 46 odsto koordinira zadatke i aktivnosti SMS-om, a 43 odsto proverava gde su im deca.

Roditelji tinejdžera poruke koriste i radi zabave, a 56 odsto roditelja dece starije od 13 godina traži da im deca omoguće nadzor nad njihovim profilima na društvenim mrežama, piše Index.hr. Još jedan zahev koji roditelji u 52 odsto slučajeva postavljaju pred decu je da upoznaju roditelje njihovih prijatelja pre nego što im dopuste spavanje u njihovom domu.

Više od polovine ispitanika traži da im se deca redovno porukama javljaju kad izađu i druže se s prijateljima.

"Roditelji današnjih digitalnih porodica suočavaju se s novim izazovima koje donosi tehnologija. Neki koriste mogućnost deljenja lokacije, njih 51 odsto, kako bi u svakom trenutku znali gde se nalaze drugi članovi porodice”, izjavio je Kris Huls, suosnivač kompanije Life360, koja je razvila aplikaciju baš za tu svrhu.

Čak i uz takve mogućnosti, roditelji i dalje brinu o svojim mališanima kad nisu uz njih. Gotovo polovina anketiranih roditelja (47 odsto) brine da njihovi školarci provode previše vremena pred ekranima. To nadmašuje zabrinutost da njihova deca neće pronaći prijatelje (26 odsto).

Tri od deset roditelja deteta školskog uzrasta brine kako će sadržaj koji deca objavljuju na društvenim mrežama uticati na njihov ugled, a to se nalazi na popisu stvari o kojima razmišljaju i kada deca krenu u srednju školu. Uz to, 48 odsto roditelja tinejdžera brine da će njihova deca donositi pogrešne odluke zbog pritiska vršnjaka.

41 odsto roditelja muči i pitanje hoće li njihova deca upisati fakultet, a 39 posto zabrinjava stres koji može uzrokovati škola. Šest od deset roditelja smatra da im tehnologija otežava roditeljstvo, a 25 odsto njih kaže da bi volelo da “internet ne postoji”.

Kad su u pitanju prioriteti, 65 odsto roditelja kaže da su to zdravlje i sigurnost dece, 61 odsto navodi sreću, a 42 odsto njihovu samostalnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare