Dobar san presudan je za bolje rezultate u školi, a evo koliko deca zaista treba da spavaju

Kada se deca vrate u školske klupe, važno je osigurati da imaju dovoljno sna kako bi mogla da ostvare dobre rezultate u školi.

Subota, 05.10.2019.

10:34

Izvor: Super žena

Dobar san presudan je za bolje rezultate u školi, a evo koliko deca zaista treba da spavaju
Foto: Depositphotos/racorn

Podeli:

"Bez obzira na uzrast, deca imaju više energije, boljeg su raspoloženja i fizički su u boljem stanju kada imaju zdrav i konzistentan san", rekla je Ilene Rosen, jedna od autorki istraživanja. Vreme povratka u školu pruža porodicama savršenu priliku da preispitaju svoje navike vezane za spavanje i uspostave zdrave rutine kako bi se osiguralo dovoljno sna za decu. Različite starosne grupe dece zahtevaju i različite količine sna, pa tako:

  • deca od četiri do 12 meseci: od 12 do 16 sati (uključujući dremanje);
  • deca od jedne do dve godine: od 11 do 14 sati (uključujući dremanje);
  • deca od tri do pet godina: od 10 do 13 sati (uključujući dremanje);
  • deca od šest do 12 godina: od devet do 12 sati;
  • deca od 13 do 18 godina: od osam do 10 sati.
Za srednjoškolce je posebno važno da adekvatno spavaju jer nenaspavani tinejdžeri ostvaruju mnogo gore rezultate u školi od one dece koja se dobro odmaraju, navode stručnjaci, a prenosi klix.ba. Istraživanje pokazuje da nenaspavani tinejdžeri mogu lakše da izgube fokus i imaju više problema s prisećanjem na podatke od one dece koja spavaju dovoljno, a nedovoljno spavanja je povezano i s poremećajima pažnje, ponašanja, kao i sa problemima s učenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare