Baš je stvarno tako bilo - Priče jedne bake

Izdavačka kuća PČELICA objavljivanjem zbirke priča "Baš je stvarno tako bilo - priče jedne bake" vraća pomalo zaboravljeno opšte mesto pripovedanja deci i za decu. Naime, arhetipski narator priča za decu u narodnoj tradiciji je baka.

Ponedeljak, 14.10.2019.

10:42

Izvor: Super žena

Baš je stvarno tako bilo - Priče jedne bake
Foto: Promo

Podeli:

Bake su dovoljno stare da su oslobođene brojnih ženskih poslova u patrijarhalnom domaćinstvu, dovoljno stare da su sabrale neophodno životno iskustvo neophodno za pričanje priča, one poseduju toplinu naracije, maštovitost i uopšte okrenutost fantaziji i nestvarnom (što je i sam Vuk isticao vršeći podelu narodnih pesama i priča na muške i ženske).

Predstavljamo vam zbirku priča Mice Marković, čiji se pripovedački glas našao u ulozi bake-naratora. Mica Marković poseduje sve kvalitete dobrog naratora - dovoljno bogatog životnog iskustva, maštovitosti, emotivnosti, ženskog smisla za detalj i tanano osećanje, ali i što je možda najvažnije, Mica Marković je učiteljica u penziji, ona poznaje decu, ona zna kako se deci obraća, kako im treba držati pažnju, čime ih zabaviti i kako ih poučiti i naučiti.

Njene priče imaju sve te kvalitete - one su zabavne, emotivne, poučne, a kao što im i naslov kaže - one su istinite! Inspiraciju za ove priče Mica Marković je, kako kaže u jednoj belešci, našla u svom detinjstvu, u pričama koje je njoj pričala njena baka, a ponajviše u detinjstvu svojih učenika, njihovim životnim pričama. Svaka njena priča je jedna anegdota koju je ona proširila neophodnim kontekstom, često realistički slikajući vreme i podneblje, dajući portrete kako tipske, tako i one osobene, koje jednom sretnemo i čitavog života se sećamo njihovog lika, karaktera ili životne sudbine.

Poseban kvalitet ove Zbirke priča je jezik, pročišćen dugogodišnjom pedagoškom praksom, lepim manirima, elokventan, strog, ali i otvoren i prijemčiv svakom čitaocu i govorniku srpskog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare