Veliki broj parova razvodi se nakon rođenja deteta, a ovo su glavni razlozi za to

Veliki broj brakova promeni se nakon rođenja deteta.

Roditeljstvo | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina
Foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Istraživanje u kojem je učestvovalo dve hiljade majki i očeva otkrilo je da je odnos čak trećine parova narušen nakon što dobiju dete. Čak petina njih prekine vezu ili se odluči na razvod braka tokom prve godine detetovog života.

Kako je istraživanje koje su sproveli "ChannelMum.com" i "The Baby Show" pokazalo, jedan od tri para koji su se rastali zaključio je da je najveći problem bio u nedostatku komunikacije, dok su tri osobe od njih deset izjavile da više nisu zadovoljne seksualnim životom, a 29 odsto ispitanika više nije osećalo ljubav prema partneru. Zanimljivo je i da je 23 odsto ispitanika izjavilo kako ih je partner prevario u periodu od 12 meseci od rođenja zajedničkog deteta.

Redovne prepirke oko toga da nisu podjednako uključeni u brigu o detetu te da jedan od partnera ne zna da se nosi s odgovornošću takođe su stvorile nepopravljive probleme. Međutim, četvrtina parova priznala je da su imali probleme s partnerom i pre rođenja deteta, što je postalo još gore nakon dolaska novog člana porodice.

Osim svađa, lošeg seksualnog života i nedostatka komunikacije, najčešći razlozi za rastanak tokom prve godine detetovog života su depresija, osećaj nepovezanosti s detetom, činjenica da je jedan partner nastavio da izlazi i živi "samačkim" načinom života, monotonija, jedan od njih se osećao isključeno i suvišno u životu partnera, finansijski problemi, ali i pad samopouzdanja i nezadovoljstvo vlastitim izgledom nakon porođaja, piše San (The Sun).

"Iako mnogi veruju da deca dodatno povezuju parove, to nije uvek slučaj", istakla je Sioban Frigard, osnivačica stranice "ChannelMum.com".

To potvrđuju i rezultati ovog istraživanja, prenosi Index.hr. Naime, polovina parova priznala je da se češće svađaju nakon rođenja deteta, a trećina kaže da ponekad prođe i po pet dana tokom kojih ne razgovaraju s partnerom.

"Neprospavane noći, manje vremena za intimnost i dodatna odgovornost mogu poljuljati i najčvršće odnose", kažeSioban Frigard.

"Iako je prva detetova godina predivno razdoblje, u to nema nikakve sumnje, stresna je zbog promene rutine, spavanja i navikavanja na odgovornost, odnosno da sada postoji i treća osoba na koju morate stalno da pazite", objasnila je Zoi Bonser, voditeljka emisije "The Baby Show".

Ipak, nije sve tako tragično.

"Najvažnije je da nastavite da razgovarate i prepoznate kako se osećate, ali i da pronađete vreme jedno za drugo, kao i za vaše dete", zaključila je Zoi Bonser.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 11 sledeca idi na stranu