Izdavačka kuća Pčelica predstavlja ediciju "Naklon ženama"

Postavlja se pitanje koliko je potrebno danas govoriti o pravima žena, kada je veliki civilizacijski napredak u tom polju već postignut. Zapravo, odgovor se nalazi na drugom mestu!

Četvrtak, 05.03.2020.

09:21

Izvor: PR

Izdavačka kuća Pčelica predstavlja ediciju
Foto: Promo

Podeli:

Namera Pčelice je da ovom edicijom podseti na istorijsku borbu za ravnopravnost i humani odnos prema svakom ljudskom biću, ali i da prvenstveno oda počast velikim ženama iz istorije koje su, svaka u svojoj oblasti, dale veliki doprinos čovečanstvu. Njihov uspeh je utoliko veći što je postignut u vremenu kada je malo žena imalo formalno obrazovanje i ostvarenu karijeru.

Već sa objavljivanjem prvih naslova, edicija knjiga "Naklon ženama" u izdanju Pčelice zainteresovala je i mlade i nešto starije čitaoce, koji su u izboru tema i ličnosti videli ne samo isprazni feminizam, nego istinsko odavanje počasti ženama koje su rame uz rame, a nekad i više i bolje, parirale muškarcima. Svima njima opravdano pripada mesto u ovoj ediciji, ali to nikako ne znači da se spisak jakih žena tu završava.

Ilustrovane biografije edicije "Naklon ženama", poštujući naučne principe pouzdanosti, doslednosti i preciznosti, donose emotivne priče o ženama, uglavnom tragičnih sudbina, koje su svojim delima i/ili delatnostima zaslužile da budu upamćene. Na taj način ove knjige postaju informatori za upoznavanje sa životom i stvaralaštvom ovih ličnosti na opšteobrazovnom nivou i knjige koje će svakako probuditi interesovanje, posebno kod mladih čitalaca, da se i iz drugih izvora upoznaju sa njihovim životima.

Spoznaja o ženama i njihovim vrednostima menjala se tokom godina, a mnoge od njih su svojim avanturističkim duhom, hrabrošću, pameću i kreativnošću uspele da budu ispred svog vremena i razbiju stereotipe da su žene slabiji pol. Žene koje su menjale svet, o kojima su pisane knjige i snimani filmovi, i danas su oličenje upornosti i hrabrosti i inspiracija mnogima. Ova edicija je posvećena njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare