Grad će kazniti privatne vrtiće koji budu naplaćivali usluge za vreme vanrednog stanja

Od uvođenja vanrednog stanja zatvorene su i škole i vrtići. Međutim, iz mnogih privatnih vrtića traže od roditelja da im plaćaju iako deca ne idu u obdaništa.

Sreda, 01.04.2020.

16:40

Izvor: B92

Grad će kazniti privatne vrtiće koji budu naplaćivali usluge za vreme vanrednog stanja
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Odlukom štaba za vanredne situacije grada Beograda data je preporuka Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu da vrtići u periodu obustave rada ne naplaćuju svoje usluge.

"To je jedina logična odluka. U isto vreme pozivam sve privatne predškolske ustanove da ovu preporuku dosledno sprovedu u delo i da ne naplaćuju roditeljima boravak dece, jer je činjenica da deca tamo u ovom periodu neće boraviti", rekao je za TV Prvu Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kako je objasnio, niko ne može da utiče na privatni sektor, ali će oni iz sekretarijata pratiti kako se ko u odnosu na odluku ponašao.

"Naći ćemo način da te privatnike sankcionišemo i da ne funkcionišu više u sistemu grada. Ne mogu roditelji da snose teret njihovog poslovanja. Danas smo svi u istoj stiuaciji, mislim da svi zajedno treba da podnesemo ovaj teret."

Gak se osvrnuo i na najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pomoći privatnom sektoru i na jučerašnje obrazloženje takve pomoći od ministra finansija.

U međuvremenu, Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu preusmerio je sve medicinske setre, spremačice i vozače na raspolaganje Ministarstvu zdravlja za potrebe kliničkih centara, gradskom Štabu za vanredne situacije, opštinskim organima, određenim ministarstvima i centrima za izolaciju. Jedan određen broj sestara je u Kliničkom centru Zvezdara, drugi u Zemunu, treći na Bežanijskoj kosi.

Grad je, inače, produžio upis u vrtiće do 15. maja jer ovog puta sve ide isključivo preko elektronskih prijava. Za početak ima 12.700 mesta.

"Kad sve ovo prođe nastavićemo saradnju sa privatnim vrtićima. Imamo oko 700 mesta više za jaslene i vrtićke grupe u odnosu na prethodne godine. Mislim da smo na dobrom putu da 1. septembra budemo grad bez liste čekanja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.