Porodica najvažniji element solidarnosti i spokojnog društva

Povodom Međunarodnog dana porodice, ministarka Slavica Ðukić Dejanović poručila je da je državi cilj da stvori negujuće okruženje zasnovano na porodičnim vrednostima i poručila da su pred nama veliki izazovi, posebno u kontekstu posledica pandemije izazvane koronavirusom.

Petak, 15.05.2020.

13:42

Izvor: Tanjug

Porodica najvažniji element solidarnosti i spokojnog društva
Foto: depositphoto/IgorTishenko

Podeli:

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku ističe da disfunkcionalni porodični sistem ne može izgraditi funkcionalno društvo.

Podseća da je porodica najvažniji element socijalne solidarnosti i spokojnog društva.

Očuvanje primarne i sekundarne porodice ostaje naš prioritet, u skladu sa Agendom 2030, uz uvažavanje svih sloboda za svakog pojedinca, kazala je Ðukić Dejanovićeva tokom dodele porodičnih paketa za osetljive porodice i decu u Rakovici.

Prema rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2011, u Srbiji ima 2.125.772 porodice, od toga 1.476.105 je porodica s decom, što je 69,4 odsto ukupnog broja porodica.

Najzastupljenije su porodice s jednim detetom 51,8 odsto, zatim porodice sa dvoje dece 40 odsto, porodice sa troje 6,7 odsto i četvoro dece 1,1 odsto, dok je porodica sa petoro i više dece 0,4 odsto.

Prosečna porodica s decom ima 1,6 dece, podaci su Ministartsva za demografiju i populacionu politiku.

Direktor Populacionog fonda UN (UNFPA) za Srbiju Džon Kenedi Mosoti, koji je takođe prisustvovao podeli paketa, osvrnuo se na položaj i značaj porodice u vreme pandemije koronavirusa.

Kako je naveo, dok se svet bori da odgovori na krizu zbog pandemije kovida 19, postoji realna prilika da se preispita i transformiše način na koji funkcionišu naše ekonomije i društva kako bi se podstakla veća ravnopravnost.

"Rodna ravnopravnost neće biti dostignuta bez veće jednakosti u porodicama", istakao je Mosoti.

On je dodao da pandemije različito utiču na žene i muškarce i da žene preuzimaju veći teret kod kuće u odnosu na muškarce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare