Roditelji se hvatali za glavu od obaveza oko škole: Ko je kriv za to?

Još nije poznato kako će izgledati sledeća školska godina.

Petak, 15.05.2020.

14:47

Izvor: B92

Roditelji se hvatali za glavu od obaveza oko škole: Ko je kriv za to?
Foto: depositphoto/AllaSerebrina

Podeli:

Koliko puta ste samo čuli u prethodna dva meseca: "Jao, ovo je pakao, ima toliko obaveza", "Pre podne radim, po podne učim", "Morala sam da se podsetim da bih detetu objasnila" i slične komentare nezadovoljnih roditelja čija deca još imaju onlajn nastavu i tako će i da završe školsku godinu. Pride je još neizvesno da li će i sledeća školska godina imati organizovanu onlajn nastavu.

Iz udruženja građana "Roditelj" kažu da su se roditeljima najviše žalili na to što se ne snalaze najbolje sa tehnologijama i da su tu izgubili dosta vremena, da su deca bila preopterećena količinom gradiva, odnosno da su nastavnici slali više zadataka nego što treba.

"To što se nastavnici nisu uskladili dovelo je do toga da deca ne mogu da savladaju gradivo bez roditelja, niti da urade domaći bez njihove pomoći. Mnogi nisu imali više od jednog kompjutera u kući, koji je služio i roditeljima za obavljanje posla od kuće. Sve to dovelo je do straha roditelja i dece da neće stići da odrade svo gradivo i da deca neće biti adekvatno ocenjena", ističe Gordana Plemić iz pomenutog udruženja za portal B92.net.

Na sve to, imali su roditelji i druge probleme, a to je strah od koronavirusa, kao i egzistencijalni strah da li će ostati bez posla zbog pandemije. Sada se brinu da li su deca dovoljno naučila i, konkretno kod učenika osmog razreda, da li će moći da polože maturu, zbog čega je, kako navodi Plemićeva, potpisivana i peticija.

"Kao roditelj, mislim da će ova godina moći da se 'baci niz vodu', bar ovo drugo polugodište. Nema prave interakcije sa đacima, slanje radova se uglavnom svodilo na fotografisanje sveski / crteža iz likovnog i slanje, mada su se tehnički svi manje-više snašli", priča zabrinuti otac Vladimir J. iz Beograda.

Foto: depositphoto/BalIryna

Psiholog Branka Tišma radi u osnovnoj školi "Lazar Savatić" i kaže da treba imati razumevanja za učitelje i nastavnike koji su u onlajn nastavu ušli naglo i bez priprema.

"Nastavnici su lutali oko toga koji je najbolji način rada. Drugo, sada su imali više obaveza jer su morali da rade i individualno i grupno i nisu stizali uvek da odgovore na vreme deci kojoj nešto nije jasno. S druge strane, imamo roditelje koji ne vladaju gradivom tako dobro, pa su morali da se podsećaju. Ovde su mogle mnogo da pomognu grupe, odnosno rad u grupama."

Što se obimnosti gradiva tiče, Tišma napominje da se nastavnici nisu najbolje snašli da izdvoje bitno, ali je zato izvesno da deca nisu propustila ništa od gradiva.

Bez obzira na sve, psiholog veruje da su svi izazov uspešno savladali, a za početak sledeće školske godine savetuje roditeljima:

"Časovi na RTS treba da budu osnov sticanja znanja, a roditelji, đaci i nastavnici su ti koji treba da prepoznaju koje su im tehnike olakšale rad. Porodice treba da naprave raspored dnevnih aktivnosti, tako da svako ima vremena za kompjuterom. Decu treba podsticati da istražuju i formiraju te grupne razmene preko IT tehnologija koje mogu da pomognu. Na kraju krajeva, ta tehnoogija je sada više korišćena za razmene u korisne svrhe, a ne samo za međusobne razmene".

Pokušali smo da saznamo da li će sledeća školska godina početi onlajn nastavom, kao i da li će roditeljima i deci biti olakšan rad ako do toga dođe, ali iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije nismo dobili odgovor.

Slađana Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.