Od 15. juna neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje: Uslovi i procedure olakšani

Za parove koji se suočavaju sa problemom steriliteta vreme je najveći problem. Korona je zaustavila čitav svet na nekoliko meseci, pa su tako i kod nas zaustavljeni postupci vantelesne oplodnje za vreme pandemije virusa. Srbija je donela odluku da pomogne onima koji se bore za potomstvo.

Sreda, 03.06.2020.

12:00

Izvor: Super žena

Od 15. juna neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje: Uslovi i procedure olakšani
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Vantelesna oplodnja rešenje za parove koji se suočavaju sa sterilitetom. U Srbiji žene koje prirodnim putem ne mogu da se ostvare kao majke po zakonu imaju pravo da do svoje 42 godine odu na tri pokušaja biološki potpomognute oplodnje o trošku zdravstvenog fonda. Sada se uvode novine.

"Za vreme kovid situacije, sve osobe koje nisu uspele da se prijave na prvostepenu, a koje su tokom kovid stanja napunile 42 godine, rok je produžen za 30 dana od ukidanja vanrednog stanja", navela je Sanja Radojević Škorić, direktorka RFZO.

Radojević Škorić je u drugom televizijskom nastupu napomenula da se usvojio predlog da se od 15. juna ne ograničava broj dozvoljenih pokušaja vantelesne oplodnje i da će se granica pomeriti na 43 godine, dodavši da se uvela još jedna komisija.

Kako bi se postupak papirologije "skratio" sve ocene drugostepenih komisija koje su izdate od 1. marta. do 31. decembra prosle godine imaju produžen rok važnosti i sada važe 18 meseci.

"Komisije za biomedicinski potpomognuto oplođenje biće dužne da po prioritetu pozovu parove, i da mi daju potvrde o ispunjavanju uslova da ih uključe u postupak", navodi profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.