Da li deca treba da nose maske? "Procedure u vrtićima su jasne i poštuju se"

U beogradskim vrtićima ove nedelje prisutno je oko 10.000 dece, što je između 17 i 18 odsto ukupno upisane dece.

Petak, 24.07.2020.

09:58

Izvor: Super žena

Da li deca treba da nose maske?
Foto: depositphotos/valuavitaly

Podeli:

Nakon dvomesečne pauze zbog vanrednog stanja beogradski vrtići rade već dva meseca, a najveći broj dece koji je boravio u tom periodu u vrtićima nije prelazio 21.000. Od prvog dana rada u vrtićima se rukovode pravilnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog obrazovanja uz dodatne mere zdravstvene zaštite koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje, te su sva obdaništa otvorena pod strogim bezbednosnim merama zaštite od širenja virusa korone, tvrdi sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Procedure su jasne i poštuju se i u slučajevima pojave korone bilo kod zaposlenih, roditelja ili dece.

Šta to znači?

"U vrtiće idu zdrava i uredno vakcinisana deca što je pravilo koje važi i u redovnim okolnostima. Deca kod koje je potvrđeno prisustvo virusa ili kod čijih je roditelja potvrđeno, po odluci Gradskog zavoda, idu u izolaciju. Kada Gradski zavod za javno zdravlje potvrdi prisustvo virusa, obaveste se roditelji grupe, deca i zaposleni koji su bili u kontaktu i idu u kućnu izolaciju, a vrtić se dezinfikuje. Izolacija traje 14 dana, a pedijatar je taj koji daje potvrdu da bolesno dete može opet u kolektiv", kaže Gak za B92.net.

*ALT

Zaposleni nose zaštitnu opremu, u vrtiće niko osim njih, dece i jednog roditelja ne može da uđe. Kako kaže, deci i zaposlenima se na ulazu meri temperatura beskontaktnim toplomerima i dezinfikuju ruke. Deci se često peru ruke, igračke i površine se detaljno dezinfikuju, održava se distanca tokom obroka i spavanja i drugih aktivnosti.

"Zdravlje zaposlenih i dece je najvažnije, pa je potrebna maksimalna odgovornost svih. Zaposlenima smo obezbedili sve uslove i zaštitu, a u tom cilju potpisan je i aneks kolektivnog ugovora kojim smo onima koji se zaraze virusom omogućili da na bolovanju primaju 100 odsto plate. Za sada funkcionišemo bez većih problema, koliko god je to moguće u okolnostima u kojima nikome nije lako, pratimo preporuke Kriznog štaba i Zavoda i svi se nadamo da ćemo uskoro pobediti ovaj virus i nastaviti normalno da funkcionišemo", nada se sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Nedavna preporuka Kriznog štaba da i deca nose zatitne maske još se ne primenjuje, a digla je veliku prašinu u javnosti i mišljenja su vrlo podeljena. Ipak, većina pedijatara se slaže u jednoj stvari.

"Ne želim da kažem da nije potrebno nositi maske. Kada se donosi bilo kakva mera treba voditi računa da ona bude primenjiva. Ukoliko bi se maske nosile na pravilan način, vrlo verovatno da bi one zaštitile i dete i okolinu. Ali, da li je to primenjivo? Gotovo sam uveren da nije", smatra predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis.

Kaže i da, kako prenosi Nedeljnik, deca teško trpe medicinske maske.

"Deca bi isključivo trebalo da nose platnene maske, koje bi trebalo menjati na četiri sata. Možete li da zamislite da vaspitačica pere ruke, namešta masku, pa to dete skida tu masku svojim rukama, pa ona opet pere ruke da bi mu namestila masku, pa onda pere ruke da bi namestila drugom detetu masku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare