"Prevremeni porođaj je pitanje trudnoće i žene, ali je i pitanje porodice i braka" VIDEO

U Srbiji se prevremeno rodi 11 beba svakodnevno, što je više od 4000 godišnje. Porođaj pre vremena je ozbiljan zdravstveni problem i mnoge bebe izgube bitku za život, dok kod neke dece izazovu zdravstvene komplikacije koje ih prate tokom celog života.

Četvrtak, 24.09.2020.

16:35

Izvor: Super žena

Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

"Bila sam u situaciji da porođaj mora da se desi tako da je Sunčica bila prvo dete, a za njom se rodio i njen bat, koji je živeo samo tri dana. Sunčicu sam videla u inkubatoru, a dečkić je mogao samostalno da diše, što je bilo čudno za njegovo stanje. Prevremeno rođena deca imaju kasnije razvojne rizike i na to su nas i doktori donekle spremali", priča Milica Lazarević Jekić za "150 minuta".

Samim tim što je Sunčica imala krvarenja u glavici treći i četvrti stepen govorilo joj je da će imati neke razvojne tegobe.

"Sunčica ima cerebralnu paralizu, koja za sobom povlači ne samo motoričke probleme. Iako je rano pokazivala da nas razume, ima poteškoće u govoru, u kretanju, da drži olovku, pošto i ne vidi, njoj je teško da piše, tako da mi umesto nje pišemo. Zapravo ona kuca na tabletu i to joj odlično ide. Celo njeno osamostaljivanje je veliki izazov za nas", dodaje brižna majka Milica.

Prevremeni porođaj je, kako smatra, pitanje trudnoće i žene, ali je i pitanje porodice i braka. Treba i znanja, i mudrosti energije i svega da se roditelji sa tim nose.

Sunčica ide u školu i sada je četvrti razred. Mnogo voli da je napolju, voli fizičke aktivnosti, da se druži, skita i voli priče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.