Više dece u vrtićima: Gak apeluje na roditelje da ne dovode bolesnu decu

U beogradske vrtiće ovog meseca dnevno dolazi oko 33.000 dece, što je oko 57 odsto u odnosu na ukupan broj upisanih, i više nego u septembru, a sprovođenje svih epidemioloških mera je striktno i na najvišem nivou od prvog dana pojave koronavirusa u zemlji i tako će i ostati i dalje, kaže gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Utorak, 13.10.2020.

14:43

Izvor: Tanjug

Više dece u vrtićima: Gak apeluje na roditelje da ne dovode bolesnu decu
Foto: Depositphoto/HighwayStarz

Podeli:

U vrtićima je ovog meseca 10 odsto više mališana nego u septembru, ali je to i dalje manje u odnosu na uobičajenu dolaznosti u ovo doba godine.

"Za sada u vrtićima sve funkcioniše bez problema, imajući u vidu da su predškolske ustanove bile otvorene celo leto i da su svi zaposleni uhodani sa svim procedurama koje nameću uslovi rada zbog pandemije koronavirusa. U vrtićima u Beogradu imamo sporadične slučajeve zaražavanja i nijedan slučaj nije izmakao kontroli što pokazuje važnost i značaj poštovanja svih mera", rekao je Gak Tanjugu.

Ističe da je poštovanje mera i oprez dalo rezultate i da je zaražavanje u vrtićima tek sporadično, kontrolisano na način da se ne dozvoli širenje.

"Tako je od početka septembra do danas potvrđen virus samo kod dvoje dece i 13 zaposlenih", navodi Gak. Gak kaže da su predškolske ustanove pokazale veliku profesionalnost i odgovornost i da bi trebalo da budu primer svima kako se može funkcionisati bezbedno i pod stalnom pretnjom virusa.

"Očekujem da tako i nastavimo i pozivam sve na odgovornost u ponašanju jer od nas samih zavisi koliko ćemo dugo omogućiti deci da borave u kolektivu, a znamo koliko je to za njih važno i potrebno", ističe Gak. Navodi da nakon ukidanja vanrednog stanja do sada nije bilo ni potrebe, ni razgovora oko zatvaranja vrtića.

"Procedure su jasne ukoliko za tim bude potrebe, a nadamo se da neće. Najbitnija je brza reakcija u slučaju potvrde virusa kako bismo sprečili dalje širenje zaraze i odgovorno ponašanje svih što je u vrtićima posebno važno", kaže sagovornik.

Ističe da roditelji ne bi trebalo da dovode u vrtiće decu sa respiratornim infekcijama, što važi i za zaposlene,koji bi u slučaju javljanja bilo kakvih tegoba trebalo da ostanu kod kuće. Vrtići imaju svu neophodnu zaštitnu opremu, dovoljno maski i dezinfekcionih sredstava, sve propisane mere se sprovode bez izuzetka i tako će i ostati dok god se ne izborimo sa virusom, poručio je Gak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare