Jednostavni saveti kako da razgovarate sa detetom

Kada razgovarate sa detetom, od početka mu dajte dobar primer tako što ćete ga pažljivo slušati.

Petak, 23.10.2020.

13:44

Izvor: Super žena

Jednostavni saveti kako da razgovarate sa detetom
Foto: Depositphotos, Voyagerix

Podeli:

Kada želite da započnete razgovor sa detetom, prvo mu privucite pažnju

Morate da se pobrinete da detetu date dobar primer i da sami budete dobri slušaoci i aktivno reagujete kada vam deca nešto govore. Televizor ili svoje prijatelje čuju bez problema, ali kada im vi nešto govorite kao da pričate zidu? To je ono što nazivamo selektivnim slušanjem i srećom, problem je koji relativno jednostavno možete da rešite.

Psiholozi nude nekoliko saveta koji će vam pomoći da vas dete čuje već nakon što mu prvi put nešto kažete. Pre svega, morate da se pobrinete da detetu date dobar primer i da sami budete dobri slušaoci i aktivno reagujete kada vam deca nešto govore. Trudite se da se deci obraćate sa poštovanjem.

Prvo deci privucite pažnju, pa tek onda pričajte. Još jedan vrlo praktičan savet je da stišate glas, a ne da ga povisujete. Deca nisu navikla da pričate smireno i nežno, zato je verovatnije da će pre reagovati. Jednom kada pridobijete detetovu pažnju, recite mu da vas gleda u oči. Neka vaše rečenice budu jasne i kratke, ponekad je dovoljna samo jedna reč. Pričajte manje, ne više, prenosi avaz.ba.

Na kraju, zamolite dete da vam ponovi šta se rekli, kako biste znali da je shvatilo šta tražite od njega. Još jedna važna stvar kada učini ono što ste tražili, nagradite ga zagrljajem i rečima ohrabrenja. Tako ćete deci pomoći da postanu srećni, zdravi i brižni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare