Objavljeni podaci o položaju žena u Srbiji: Napredak u dve ključne oblasti

Najnoviji podaci o položaju žena i dece u Srbiji ukazuju na napredak u ključnim oblastima, među kojima su dojenje i pohađanje predškolskog obrazovanja, ali i na stagnaciju u oblastima dečijih brakova i nasilnog disciplinovanja dece.

Utorak, 27.10.2020.

13:38

Izvor: Super žena

Objavljeni podaci o položaju žena u Srbiji: Napredak u dve ključne oblasti
Foto: Depositphoto/pressmaster

Podeli:

U pitanju su podaci prikupljeni u istraživanju višestrukih pokazatelja položaja žena i dece 2019. godine, sprovedenom u okviru globalnog istraživačkog programa MICS koji je razvijen od strane UNICEF-a, a sprovodi se na svakih pet godina.

Istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni danas na konferenciji u Beogradu, pokazalo je da je u Srbiji ostvaren određeni napredak kod dece u romskim naseljima pa je tako stopa smrtnosti odojčadi u tim naseljima smanjena na 8 na 1.000 živorođene dece, dok stopa smrtnosti dece mlađe od pet godina iznosi oko 9 na 1.000 živorođene dece, što predstavlja smanjenje sa 12,8 odnosno 14,4 u 2014. godini.

Kako je rečeno, te stope su i dalje značajno više nego u opštoj populaciji.

Neto stopa pohađanja srednjeg obrazovanja skoro je udvostručena kod devojčica koje žive u romskim naseljima (sa 15 odsto u 2014. na 27 odsto u 2019. godini), ali je još daleko od nacionalnog proseka, koji je tri puta viši.

Kada je u pitanju dojenje, u 2019. godini 24 odsto dece uzrasta do pet meseci je isključivo dojeno, dok je u 2014. godini ta stopa iznosila 13 odsto, a u romskim naseljima 8 odsto dece je isključivo dojeno.

Stopa pohađanja obrazovanja u ranom detinjstvu (36-59 meseci) u opštoj populaciji u Srbiji je povećana sa 50 odsto u 2014. na 61 odsto u 2019. godini, a posebno veliki napredak u stopi pohađanja zabeležen je kod dece koja žive u vangradskim područjima - sa 27 odsto u 2014. na 46 odsto u 2019. godini.

Stope dečijih brakova u populaciji devojčica i mladih žena iz romskih naselja i dalje su izuzetno visoke, rezultat je istraživanja koje je pokazalo da je više od polovine (56 odsto) žena starosti 20-24 godine stupilo u brak pre navršene 18. godine, a 16 odsto pre 15. godine.

Istraživanje je pokazalo i da je 45 odsto dece uzrasta do 14 godina kod kuće izloženo nasilnom disciplinovanju, dok je u romskim naseljima taj procenat još viši i iznosi 67 odsto.

Stope fertiliteta, odnosno plodnosti najviše su u starosnoj grupi od 30 do 34 godine u ukupnoj populaciji žena u Srbiji, a među ženama koje žive u romskim naseljima u grupi od 20 do 24 godine.

Stopa ukupnog fertiliteta među ženama starosti 15-49 godina koje žive u romskim naseljima viša je nego u opštoj populaciji.

*ALT

"Nadamo se da ćemo sa ovim istraživanjem nastaviti i obezbediti novac da ga i ubuduće sprovodimo. Čekaju nas tri popisa - popis privrede, koji je već u toku, popis stanovništva i popis poljoprivrede nakon čega bi došao novi krug MICS-a", rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je rekla da je u Srbiji postignut veliki napredak u smanjivanju nejednakosti, ali da najisključenija deca i dalje imaju teškoća da ostvare svoja prava.

Navela je da je u Srbiji došlo do povećanja stope dojenja odojčadi i pohađanja predškolskog obrazovanja, ali da i dalje postoje oblasti u kojima je potrebno preduzeti dodatne mere kao što su oblasti dečijih brakova i nasilnog disciplinovanja dece.

Oblasti koje postaju sve relevantnije i na koje je potrebno usmeriti delovanje su oblast mentalnog zdravlja mladih i zaštita životne sredine, rekla je Kostadinova i dodala dsa će UNICEF i dalje biti povećen partner vladi, privredi i civilnom sektoru u rešavanju tih problema.

Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici je rekao da romska zajednica u Srbiji, ali i celoj Evropi i dalje jedna od najmarginalizovanijih i najdiskriminisanijih i da treba da činimo što više u cilju integracije te zajednice.

Podaci koji su danas objavljeni koriste da bi usmeravali vladu i međunarodne institucije u pogledu toga kakva je realnost na terenu, ali i da pruže smernice za bolju izradu javne politike, dodao je on.

Istraživanje je sproveo Republički zavod za statistiku 2019. godine, uz tehničku i finansijsku podršku UNICEF-a, Evropske unije, Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Vlade Srbije.

Inače, istraživanje višestrukih pokazatelja položaja žena i dece (MICS) razvio je UNICEF pre 25 godina i od tada je sprovedeno skoro 330 istraživanja u više od 115 zemalja, a šesti krug tog istraživanja je najobimniji do sada i obuhvata oko 70 istraživanja sprovedenih u zemljama sa niskim, srednjim i visokim dohotkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare