"Deci je kroz igru najlakše objasniti kako da se ponašaju dok traje epidemija koronavirusa" VIDEO

Dr Ranko Rajović, lekar i specijalista interne medicine i stručnjak za razvoj rane inteligencije, savetuje roditelje kako da pomognu deci da se lakše suoče sa situacijom koju je izazvao koronavirus.

Četvrtak, 19.11.2020.

11:29

Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

"Situacija sa koronavirusom je nenormalna, a pošto izgleda da će potrajati do proleća moramo da naučimo da živimo sa time i da pomognemo sebi, a najviše deci", rekao je dr Rajović za TV Prva.

Ističe da je radeći na radionicama sa decom došao do zaključka da onlajn nastava nije prirodno stanje za njih i da su ankete koje je sprovodio pokazale da čak preko trideset posto dece nije ništa ni radilo.

"Oni gledaju, a ne gledaju i slušaju, a ne čuju i moramo nešto da korigujemo kako bi deci bilo interesantnije. Moramo da upotrebimo tehnologiju i znanje da pomognemo deci”, zaključuje dr Rajović.

Što se tiče objašnjavanja deci kako da se prilagode novonastalim obavezama koje su se pojavile sa koronavirusom, dr Rajović je rekao da, pošto deca sve vide, treba sve da im se pojasni, a predlaže i igre koje će to učenje učiniti zanimljivijim.

"Nesvesno se dodirnemo po licu čak i sto puta dnevno, pa možemo detetu da predložimo igru u kojoj se broji koliko puta se dodirnemo. Počne se sa deset bodova i svakome ko se dodirne, oduzima se jedan bod i dete će da prati roditelje i kad primeti da kaže 'mama, dodirnula si'. Svaki put će se oduzimati bodovi, a pošto će dete voditi računa, pobediće u igri. Tako će dete kroz igru naučiti da to ne treba da radi, pa kasnije kad ode samo u tržni centar neće dirati lice", kaže Rajović.

Detaljnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare