Tek 0,2 odsto dece zaražene kovidom ima ozbiljnije komplikacije

U svetu je do sada korona virusom zaraženo više od 55 miliona ljudi, a iako su se simptomi i posledice ovog virusa tokom proteklih meseci menjale, činjenica da kovid 19 u mnogo manjoj meri napada decu, ostala je nepromenjena, ukazuju iz UNCEF-a.

Ponedeljak, 23.11.2020.

14:45

Izvor: Tanjug

Tek 0,2 odsto dece zaražene kovidom ima ozbiljnije komplikacije
Ilustracija/Foto: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Podeli:

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti svega 0,2 odsto zaražene dece imalo je veće komplikacije, kao što su akutna respiratorna oboljenja i septički šok, dok velika većina dece ima blage simptome i potpuno se oporavlja.

Razlozi ovako blage kliničke slike kod dece još su predmet istraživanja, ali neke od teorija su da dečiji imuni sistem nije u potpunosti funkcionalan, te da zato oni imaju snažniji odgovor na patogene.

Takođe, deca se vrlo često prehlađuju, pa su verovatno zbog toga uspela da izgrade potencijalni imunitet na koronavirus.

U UNICEF-u istitču da i uslovima pandemije nastavljaju da brine o zdravlju i pravima dece širom sveta, a i ove godine je, iako u izmenjenim uslovima, obeležen i Svetski dan deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare