Mala deca i predmeti koji nikako ne treba da budu u njihovom domašaju

Pogledajte na koje predmete treba da obratite pažnju ukoliko imate malo dete. Roditelji se trude da zaštite decu od opasnosti, ali često zaboravljaju na neke predmete koji se nalaze u gotovo svakom domu. Deca su po prirodi znatiželjna i sve što ih okružuje im je interesantno i čini im se uzbudljivim.

Roditeljstvo | Super žena |, Avaz.ba |
Podeli
Foto: Depositphotos, red_pepper82
Foto: Depositphotos, red_pepper82

Upravo zbog toga je veoma važno da znate koji su najčešće korišćeni kućni predmeti na koje treba pripaziti.

Samostojeća ogledala

Ukoliko u hodniku ili spavaćoj sobi imate samostojeće ogledalo, razmislite o tome da ga sklonite dok dete malo ne poraste. Deci su ona zanimljiva, ali ako se dete nasloni na samostojeće ogledalo, postoji šansa da se ono sruši, a mališan može da padne preko razbijenog stakla i da se povredi.

Pegle i prese za kosu

Ukoliko je korišćenje toplih preparata za kosu deo vaše rutine, budite vrlo oprezni, jer ukoliko su oni zagrejani, dete može da ih uhvati ručicom i da se povredi. Neke pegle za kosu dostižu veoma visoke temperature i treba im više vremena da se ohlade. Rizik od povreda i opekotina vrlo je veliki ako je u blizini dete dok koristite ove proizvode. Takođe povedite računa o tome da vaše dete ne bude u vašoj blizini dok peglate veš, jer nesmotreno može pokušati da uhvati peglu i da se opeče.

Predmeti sa oštrim ivicama

Kad dobijete dete, shvatićete da u svom domu imate previše oštrih ivica (komode, stolovi) od kojih dete treba zaštititi. Zbog sigurnosti deteta vrlo je važno ukloniti sve staklene predmete poput vaza, ali i staklene stočiće za kafu, posebno ako imaju oštre ivice. Deca ne znaju da procene sigurnost, a stakleni stočići pokazali su se kao predmet visokog rizika zbog koga može doći do brojnih povreda.

Magneti

Mnogi roditelji ukrašavaju frižidere magnetima, a oni mogu biti opasni ako završe u ustima deteta, jer predstavljaju rizik od gušenja. Ukoliko koristite magnete, držite ih visoko kako deca ne bi mogla da ih dohvate.

Kapsule za pranje veša

S obzirom na to da se kapsule za pranje veša mogu naći u raznim bojama i privući dečju pažnju, morate povesti računa o tome. One mogu biti deci zanimljive, ali i veoma toksične po zdravlje. Stručnjaci predlažu da ih ne kupujete ukoliko to nije nužno, a ako se ipak odlučite da ih koristite, važno je da ih držite izvan domašaja dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 13 sledeca idi na stranu