Odbili su da detetu "odrede" pol, nakon četiri godine je odlučilo da bude "on"

Doktorka Kajl Majers i njen suprug Brent pre četiri godine su dobili dete i odlučili su da mu neće odrediti pol po porođaju. Dali su mu ime Zumer, nisu otkrivali njegove genitalije ljudima koji to ne treba da znaju i odlučili su da puste da se njihovo dete, kad poraste, samo izjasni je li muško ili žensko.

Roditeljstvo | Super žena |
Podeli
Ilustracija/Foto: Sunny studio/Shutterstock
Ilustracija/Foto: Sunny studio/Shutterstock

"Koristili smo rodno neutralne zamenice sve dok dete nije moglo samo da nam kaže šta mu/joj najbolje odgovara. Zumer i dalje uči i istražuje pol bez stereotipnih očekivanja ili ograničenja", kaže dr Majers.

U članku za "Tajm" je objasnila da Zumer razume da neke devojke imaju penis, a neki dečaci vulve.

"Takođe zna da neka deca imaju vulve i testise. Jasno mu je i da neki očevi mogu da zatrudne. Kad lik u dečjoj emisiji kaže: 'Zdravo, dečaci i devojčice!', Zumer dodaje: 'I nebinarni prijatelji!'"

Dr Majers veruje da je pol odluka pojedinca, a ne nešto što je određeno rođenjem. Zumer je oko četvrtog rođendana počeo da sebe opisuje kao dečak, ali preferira rodno neutralne izraze kao što su "dete" ili "braća" umesto "brat i sestra".

"Zumer odeću i igračke bira prema onome što voli i želi, a pritom ne obraća pažnju na rodne granice koje su stvorili marketinški timovi", pojasnila je dr Majers, te dodala da postoje primeri uznemiravanja putem interneta i neugodnih komentara nepoznatih ljudi, ali većina ih ipak podržava.

Ona vodi i blog putem kojeg pruža izvore informacija o rodno kreativnom roditeljstvu za odrasle i decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 13 sledeca idi na stranu