"Muževi nemaju razumevanja za postporođajnu depresiju i govore ženama da su razmažene" VIDEO

Sara Milovanović, koja se borila sa postporođajnom depresijom, govorila je o svom iskustvu, a psihologica Ljiljana Jagodić istakla je da se mnogo žena susreće sa tim problemom, ali da vrlo malo njih potraži stručnu pomoć.

Utorak, 23.02.2021.

16:38

Izvor: B92

Foto: Printscreen Prva TV

Podeli:

"Postporođajna depresija nije bolest, nego upozorenje. To sam shvatila kada sam prilikom rasprave sa suprugom izgovorila stvari koje ne mislim i koje realno nisu takve", rekla je za televiziju Prva Sara Milovanović.

Dodaje da se tada zamislila i shvatila da ju je nekoliko meseci mučilo osećanje tuge, beznađa, pogleda u prazno, razmišljanja o tome da li uopšte ima života.

Psihologica Ljiljana Jagodić naglasila je da na globalnom nivou 15 do 20 posto žena oboleva od postporođajne depresije i da se ova depresija često meša sa bejbi bluz sindromom.

"Bejbi bluz sindrom se javlja neposredno posle porođaja i objašnjava se naglim hormonskim promenama koje se dešavaju u telu. Žene su tada plačljive i tužne i lako menjaju raspoloženje", zaključila je Ljiljana Jagodić i naglasila da se o postporođajnoj depresiji radi kada takve emocije nastave da postoje i da se razvijaju 4-5 nedelja posle porođaja.

Rekla je i da žene često nailaze na nerazumevanje kada je u pitanju postporođajna depresija.

"Mladim majkama članovi porodice, naročito supružnici, prebacuju što se tako osećaju. Govore im da su uplašene, umorne, da izvoljevaju i da su razmažene, a to još više podstiče nerazumevanje. Kod majke, kada čuje tako nešto od najbližih ljudi, još više se podstiče postporođajna depresija", zaključila je Ljiljana Jagodić.

Detaljnije o tome šta su o postporođajnoj depresiji govorile Sara Milovanović, koja se sa time izborila, i psihologica Ljiljana Jagodić pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.