"Žena koja održava trudnoću ne može da razmišlja i o tome da li su joj uplaćeni doprinosi" VIDEO

Tatjana Macura, osnivačica udruženja "Mame su zakon", rekla je da poslodavac koji uzme radnika sa biroa godinu dana nije u obavezi da plaća porez i doprinose za tog radnika i istakla da do problema dolazi kada se žena zaposlena na taj način odluči da postane majka i taj period koji je ona radila ne ulazi u obračun za naknadu koju treba da prima tokom porodiljskog bolovanja.

Petak, 05.03.2021.

13:40

Izvor: B92/TV Prva

Foto: Printscreen/Prva TV

Podeli:

"Taj period joj se ne računa ni kao minimalac i u rešenjima koje te porodilje dobijaju jasno se vidi da su do nekog perioda bile evidentirane kao nezaposlene, pa su bivale negde zaposlene, a čitav period koji obuhvata zaštitu poslodavca kod nje se u praksi tretira kao da nije imala nikakvu zaradu", rekla je za televiziju Prva Macura.

Milena Rančić, predsednica skupštine Udruženja računovođa i knjigovođa Srbije, kaže da doprinose za radnika u tom periodu kada je poslodavac oslobođen plaćanja, izmiruje država.

"Država iz budžeta u nekom trenutku uplati doprinose za to vreme kad su poslodavci oslobođeni. Trebalo bi da se napravi presedan u slučajevima kada žena odlazi na porodiljsko bolovanje i da se isplata izvrši po hitnom postupku kako bi se oni videli u preseku žene i kako bi ušli u prosek naknade za njeno porodiljsko bolovanje", zaključila je Milena Rančić.

Macura je dodala da žene koje treba da održavaju trudnoću ne mogu da razmišljaju i o tome da li je neko za njihov rad uplaćivao poreze i doprinose kako bi na kraju primale punu nadoknadu.

Detaljnije o tome šta su o ovoj temi govorile Tatjana Macura i Milena Rančić pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare