Pre spavanja prođite ovu rutinu sa decom i dobar san je zagarantovan

Rutine pre spavanja su važne porodične aktivnosti i imaju značajan uticaj na dobrobit, razvoj i zdravlje dece.

Ponedeljak, 15.03.2021.

21:00

Izvor: The Guardian

Pre spavanja prođite ovu rutinu sa decom i dobar san je zagarantovan
Foto: Profimedia

Podeli:

Postoje stvari koje svako obavezno treba da radi sa decom pre nego što ih pošalje u krevet.

Studija koju je finansirao Savet za medicinska istraživanja, a koja je stvarno važna za roditelje dece uzrasta od dve do osam godina, identifikovala je šest ključnih ciljeva koje roditelji moraju da ispune sa svojom decom pre spavanja.

Šest stavki pomoći će deci da se pripreme za san i mirno spavaju, a roditelje će osloboditi stresa.

Prema 59 britanskih stručnjaka, uključujući psihologe, stomatologe, stručnjake za javno zdravlje i druge stručnjake za obrazovanje, zdravstvo i istraživanje spavanja, naučno definisana rutina pred spavanje mora da sadrži:

1. Pranje zuba pre spavanja

2. Određeno vreme za odlazak u krevet

3. Čitanje knjiga

4. Izbjegavanje hrane / pića pre spavanja

5. Izbegavanje upotrebe elektroničkih uređaja

6. Umirujuće aktivnosti sa detetom kao što su kupka, tuširanje ili razgovor.

"Rutine pred spavanje su važne porodične aktivnosti i imaju značajan uticaj na dobrobit, razvoj i zdravlje dece. Ova studija prvi put daje ove profesionalne i naučne smernice", rekao je dr Džordž Kitsaras, koji je vodio studiju.

Stručnjaci za spavanje rekli su da je pandemija koronavirusa dodatno poremetila obrasce spavanja pojačavajući anksioznost kod dece i remeteći njihove ranije uspostavljene rutine.

"Sve aktivnosti pre spavanja važne su za razvoj i dobrobit dece. Ali naši stručnjaci smatraju da je pranje zuba najvažnije i da to ne treba da se preskoči. Postoje jake veze između neadekvatne prakse oralne higijene i propadanja zuba kod dece i odraslih. Za decu, karijes u ranom detinjstvu može dovesti do veće učestalosti zubnih bolesti kasnije u životu, a u nekim slučajevima nelečeni dečji karijes može da dovede do vađenja u opštoj anesteziji, stvarajući dodatne probleme deci i roditeljima. Sa druge strane, kupanje ili tuširanje svake večeri pre spavanja moglo bi da bude uobičajena porodična praksa, jer je to više interakcija roditelja i deteta nego samostalne prakse koju će dete da prineni", objašnjava Kitsaras u studiji "Definisanje i merenje rutina pred spavanje u porodicama sa malom decom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare