Priprema deteta za dolazak nove bebe

Kada roditelji koji već imaju jedno dete očekuju drugu bebu, situacija u kojoj se oni nalaze nije im nepoznata, ali ovoga puta oni nisu ti koji treba da se naviknu na bebu u kući već njihovo prvorođenče.

Nedelja, 21.03.2021.

13:20

Izvor: Super žena

Priprema deteta za dolazak nove bebe
Foto: Shutterstock/altafulla

Podeli:

Postavlja se pitanje, kako da pripremite svoje starije dete za dolazak bebe u kuću? Stručni psiholozi na ovom polju daju nekoliko saveta.

Kako da pomognete svom detetu da se prilagodi novom članu porodice?

Nova beba donosi nesumnjivo u jedan dom mnogo radosti. Međutim to je takođe i velika promena, koja podrazumeva period prilagođavanja. U zavisnosti od toga kog je uzrasta vaše starije dete, trebaće vam različiti pristupi kako biste ga pripremili za dolazak bebe.

Deca mlađa od 2 godine: Kada su u pitanju deca mlađa od dve godine, ne postoji mnogo toga što možete da uradite izvan onog što verovatno već činite da biste im pomogli da razviju jezičke i socijalne veštine. Važno je međutim da pre nego što beba dođe na svet pronađete način da se vaš mališan druži sa drugom decom kako bi razvio veštine u pogledu deljenja i nežnosti. Takođe što češće je potrebno da razgovarate sa detetom o dolasku bebe kako bi postalo svesno njegovog prisustva.

Deca uzrasta od 2-4 godine: Knjige predstavljaju odličan način za decu ovog uzrasta, kako biste na primerima koje pokazuju objasnili deci kako će izgledati kada dobiju novog brata ili sestru. Deca treba u svojoj glavi da naprave razliku između bebe i igračaka koje poseduju. Proći će neko vreme dok shvate da se radi o živom stvorenju koje ne mogu da nose sa sobom i koje će vrlo verovatno plakati ili spavati većinu dana. Važno je da detetu usadite ideju o tome da će beba jednog dana kada poraste biti njegov ili njen najbolji prijatelj sa kojim će uvek moći da se igra.

Deca školskog uzrasta: U poređenju sa mlađom decom, deca školskog uzrasta su razumnija i obično lepo prihvataju dolazak bebe u kuću. Psihlozi savetuju da roditelj podeli sa detetom kako svoje iskustvo kada je dobio brata ili sestru, kao i da starijem detetu dodeli zaduženja oko nove bebe. Možete takođe detetu predstaviti neki dobar par braće ili sestara koji su zajedno ostvarili značajan uspeh u sportu, kako biste mu dali motivaciju da napravi jednog dana svoj tim.

Kako da naučite dete da bude nežno prema bebi?

Deca obično nisu gruba u interakciji sa bebama kada shvate da bebe osećaju malo jači zagrljaj. Starost dece u svakom slučaju ovde igra važnu ulogu. Mlađoj deci je na vlastitom primeru potrebno pokazati kako bebu da zagrli i poljubi. Ako beba još nije došla na svet imate priliku da detetu date neku jako posebnu igračku, koju ono odabere i da ga uz pomoć nje naučite kako treba da se odnosi prema nekom ko je nežan i mali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare