Sve nedoumice oko novog zakona: Hoće li roditelji smeti da "lupe dete po guzi"?

Krilatica "Batina je iz raja izašla", koja se koristi svaki put kada je tema vaspitavanje dece, izgleda da će potpuno izaći iz upotrebe. Novi porodični zakon uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece.

Utorak, 01.06.2021.

11:09

Izvor: TV Prva, Super žena

Sve nedoumice oko novog zakona: Hoće li roditelji smeti da
Printscreen/TV Prva

Podeli:

O tome da li smo kao društvo spremni za ovaj zakon, da li je fizičko kažnjavanje deteta nekada neophodno, bilo je reči danas u "Jutru" Televizije Prva, sa Vesnom Dejanović, rukovoditeljkom programa dečje zaštite u UNICEF-u, i Goranom Tominom, psihoterapeutom.

"Sve manje se smatra da je batina iz raja izašla, a to je i zato što batini u raju nije mesto. Dobro je što ćemo konačno imati i ovakav zakon", jasan je Tomin.

Kako će ovaj zakon u praksi da se primenjuje? Na primer, imate decu od 2 i 4 godine, često su nemirni, desi se da dečaka od 4 godine ponekad udarite po guzi. I vidi vas neko na ulici i prijavi. Da li roditelj može da bude kažnjen?

"Neće biti kažnjen. Nije ideja ove odredbe da roditelji budu na stubu srama, ovo je razvojna promena sa idejom da doprinese odustajanju od prakse za koju se dokazano potvrdilo da nisu dobri za rast i razvoj deteta. Problem je što nasilne prakse lako eskaliraju, ako nastavite da radite to, pretera se i dolazimo u zonu zlostavljanja, koje je već sada kažnjivo", pojasnila je Vesna Dejanović.

Stručnost i procena profesionalaca će biti vrlo važna.

"Česta je bojazan da će ovim zakonom porasti prijavljivanje, da će deca zloupotrebljavati i prijavljivati roditelje. To nije bila praksa ni u drugim zemljama, pa ne verujem da će biti ni kod nas. Možda u početku, kada se sve testira, da bi se videlo dokle može da se ide. Ali i to može biti znak za stručnjake, zašto dete to radi i može da otvori drugo pitanje. Lažne uzbune će biti pod budnim okom stručnjaka. Svi smo roditelji, svi smo bili deca, imamo nedoumice danas, kad smo umorni, nestrpljivi, a znamo da fizičko kažnjavanje deteta ne daje dugotrajan efekat", rekla je Vesna Dejanović.

Udaranje deteta često je posledica umora, nemoći roditelja, posledica frustracije, pojasnio je Goran Tomin.

"Šta je to lupiti malo, po ruci ili guzi, a kad prelazimo granicu, teško je razlučiti i definisati u zakonu. Ja ne mogu da kažem da je u redu da neko lupi dete po ruci ili guzi. Dete se smatra detetom do 18. godine, dok nismo samostalni", rekao je Tomin.

Da li je vaspitavanje promenjeno u odnosu na period kada su današnji roditelji odrastali, ili je danas više zlostavljanja, odnosno, da li se možda o zlostavljanju više govori?

"Česta je debata da li je nasilja više, verovatnije je da je veći nivo svesti o nasilju i zlostavljanju, da se o tome otvorenije priča, da se više prijavljuje, da je sistem jači i spremniji da reaguje. Pre 25 godina bilo je normalno da dete u reklami kupuje vinjak u prodavnici, danas je neprihvatljivo. Slično je i sa vaspitnim stilovima. Oni se menjaju. Pre desetak godina preko 60 odsto dece je imalo iskustvo nasilnog disciplinovanja. Danas je taj procenat 40-45 odsto. I dalje je velik, ali opada. Roditelji menjaju svoju vaspitnu praksu", pojasnila je Vesna Dejanović.

Potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece primenjuje se već u 64 zemlje, a 27 zemalja je izrazilo spremnost. Srbija je u tih 27 zemalja.

Poslušajte ceo razgovor o ovoj vrlo bitnoj temi u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.