Istraživanje: Ljudi koji imaju dvoje dece žive duže

Istraživači su otkrili da je rađanje dece povezano sa dugovečnošću roditelja.

Roditeljstvo | Super žena |, Bright Side |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Analizirajući muškarce i žene rođene između 1911. i 1925. i njihovu decu, došli su do zaključka da će, zbog podrške njihovih sinova i kćeri, stres kod roditelja u starijim godinama života verovatno biti niži, što će dovesti do dužeg života.

Još jedno vrlo zanimljivo istraživanje pokazalo je da majke koje imaju dvoje biološke dece žive duže od žena koje nemaju decu ili imaju samo jedno dete.

No, čini se da je imati dvoje dece jednako značajno za muškarce kao i za žene. Ista studija analizira i povezuje broj dece i životni vek muškarca. Rezultati su pokazali da u poređenju s očevima bez dece ili s jednim detetom, muškarci s dvoje dece žive mnogo duže.

Čak i usvajanje može imati značajne koristi. Žene koje su usvojile dvoje dece imale su još duži životni vek u poređenju s biološkim majkama. A još je zanimljivije sledeće - kada se upoređuje broj usvojene dece i dugovećnost, roditelji s dvojeusvojene dece su duže živeli u poređenju s onima koji su usvojili jedno dete, ali i u poređenju s onima koji su imali četvoro usvojene dece.

Još jedan prilično zanimljiv zaključak je taj da se čini da usvajanje deteta dodaje tri godine očekivanom životnom veku majke. Usvajanje dvoje ili troje dece dodalo im je pet godina života. To bi se takođe moglo objasniti podrškom koju deca pružaju roditeljima u starijoj dobi.

Ista studija također je upoređivala poreklo dece koja su usvojena i očekivani životni vek njihovih roditelja. Majke i očevi koji su usvojili decu iz drugih zemalja imali su znatno duži životni vijek u poređenju s onima koji su decu usvajali u svojoj matičnoj zemlji, piše BrightSide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu