Ideje kako da kaznite dete a da vas ne grize savest

Kad morate da kaznite dete, sve obično padne u vodu zbog griže savesti nakon što vidite da je dete nesrećno. No, to ne znači da treba da mu ukinete kaznu, jer mora da nauči šta su posledice lošeg ponašanja

Roditeljstvo | Super žena |, "Love to Know" |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dajte sve od sebe da se ne "uvučete" u taj obrazac griže savesti, jer postoje načini da dete "odradi" kaznu i da mu bude čak i malo zabavno, a da može da razume da se u toj situaciji našlo jer je bilo neposlušno.

Evo najboljih saveta na tu temu za mame s portala "Love to Know".

1. Naterajte dete da pomaže kod kuće

Svako jutro promenite lozinku za WiFi, pa ispišite listu poslova koje dete mora da odradi da bi ste je "otključali" a dete imalo pravo na igrice. Na primer, napišite na papir: spremi krevet, pospremi odeću, baci đubre ili počisti lišće u dvorištu. Kad dete završi, dobiće lozinku za WiFi. Nema stvari koja će ih tako motivisati kao mogućnost da nakon što obave sitne posliće po kući sednu za kompjuter.

2. Nek se sami izbave iz "zatvora"

Kad je dete neposlušno ili se ogreši o pravila, morate ga na neki način kazniti. Ipak, ta odluka roditelja brzo "padne u vodu" kada vide dete uveče uplakano a treba dve nedelje da izdrže zabranu izlaska ili igrica ili mobilnog telefona..

Šta mudra mama treba da uradi umesto da odustane od vaspitne mere? Napravite mapu mapu "izađi iz zatvora": napravite kartice na kojima ćete ispisati zadatke i broj bodova koji nose, pa kad želite da kaznite dete, recite mu da je u kazni dok se ne izbavi iz zatvora.

A da se izbavi može ako skupi dovoljno poena. Na primer, ako je kazna "teška" 300 bodova, prepustite mališanu da izabere između: pranja sudova svaki dan (45 bodova), brisanja prašine u celom stanu (100 bodova), slaganja garderobe u ormare (75 bodova), slaganja igračaka, knjiga (75 bodova) i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu