10 neobičnih simptoma trudnoće

Trudnoću obeležavaju fizičke promene u ženinom telu koje se javljaju kao mehanizam prilagođavanja za razvoj novog života.

Roditeljstvo | index.hr |, Super žena |
Podeli
Foto: Shutterstock/Cookie Studio
Foto: Shutterstock/Cookie Studio

Međutim, neke od ovih promena mogu da proizvedu simptome koje možda niste očekivali.

Ovo su najčudniji simptomi trudnoće:

Trudnički rinitis


Vrlo sličan prehladi, radi se o začepljenosti nosa koja počinje u prvom tromesečiju i nestaje nakon poroda. Javlja se zbog delovanja estrogena na nosnu sluznicu, što potstiče žlezde da proizvode više sluzi nego inače. Zbog toga trudnica može da ima stalni osećaj začepljenja u nosu i nelagodu pri disanju.

Krvarenje iz nosa i desni

Kao i kod rinitisa, delovanje estrogena povećava dotok krvi u nosnu i usnu sluznicu. Moguće je da usled toga nastane krvarenje. U slučaju nosa, ovo krvarenje naziva se epistaksa, blago je i brzo nestaje. Važno je znati da ovo krvarenje ne stvara velike zdravstvene rizike za majku ili dete.

Desni se upale rano u trudnoći i posebno su osetljivi na lagane udarce, poput pranja zuba.

Potreba za jedenjem netipičnih stvari


Ponekad se pojavljuju neverovatne potrebe, poput želje za jedenjem gline, betona, paste za zube ili leda. U nekim slučajevima to može da bude pokazatelj anemije zbog nedostatka gvožđa, ali to nije jedini uzrok.

Iako je ovo moguć simptom i izvan trudnoće, može da se pojavi tokom trudnoće i nestane nakon porođaja.

Zatvor

Pražnjenje creva usporava se tokom trudnoće, uglavnom tokom prva dva tromesečja. Estrogen opušta mišiće i produžava vreme zadržavanja hrane, s prirodnim ciljem promicanja apsorpcije mikronutrijenata.

Podrigivanje i gasovi

Želudac, kao i creva, takođe odlaže vreme potrebno za pražnjenje, pa se lakše rasteže. Osim toga, njegovi sfinkteri se opuštaju i ta dva faktora zajedno produžavaju podizanju želučanog sadržaja prema ustima.

Kako maternica raste, pritisak na trbušne organe dodatno pogoršava ovu pojavu. Kao posedica usporavanja creva fermentacijom hrane nastaje velika količina gasova.

Proširene vaginalne vene

Neke trudnice pate od vaginalnih proširenih vena. Osim što žene doživljavaju estetsku nelagodu, ovo može da izazove upalu u području genitalija, svrab ili bol. Takođe je moguće i krvarenje.

Poremećaji vida

Ove promene u trudnoći obično su prolazne jer učinak hormona zadebljava rožnicu. Ta očna modifikacija uzrokuje poteškoće u oštrini vida.

Pigmetacija kože

Tokom trudnoće normalno pigmentirana područja kože, poput areole ili vulve, još više potamne. Ova se pojava javlja i na drugim delovima tela koji su obično svetli, poput brade ili obraza. Uzrok tome još uvek nije potvrđen. Veruje se da je progesteron odgovoran, jer se smanjenjem njegovog novoa u postporođajnom razdoblju taj simptom povlači.

Nesanica

Američka akademija za medicinu spavanja opisala je specifičan poremećaj spavanja koji počinje u trudnoći i može da potraje nakon porođaja. Odlikuje ga prisutnost nesanice ili prekomerne pospanosti, a može da bude povezana s raznim komplikacijama u trudnoći, poput majčinske hipertenzije ili zaostalog rasta fetusa.

Uzroci trudničke nesanice su hormonalne promene i telesna nelagoda, poput rasta stomaka. Iako je to uobičajen simptom, važno je da se posavetujete sa ginekologom kako biste isključili ozbiljnija zdravstvena stanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 7 sledeca idi na stranu