Šta olako izgovaramo ili radimo, a što utiče na decu i pamte i kao odrasli?

Neke izjave i komentari koje možemo reći vlastitom detetu mogu više da mu naškode nego što mislimo, naročito ako dete pokušava da nas impresionira ili dobije pohvalu

Subota, 30.10.2021.

15:00

Izvor: The Sun

Šta olako izgovaramo ili radimo, a što utiče na decu i pamte i kao odrasli?
Foto: Profimedia

Podeli:

Deca često pomeraju granice izdržljivosti roditelja, ali neke stvari roditelji bi trebalo da preskoče i da se suzdrže.

Naime, neki od komentara roditelja mogu da im ostanu u pamćenju i kad odrastu te da im postanu svojevrsne traume.

Nekolicina roditelja je na Quori podelila neke od psihološki najštetnijih stvari koje su im njihovi roditelji govorili dok su bili deca. Te su im se stvari "urezale" u pamćenje, zato sada oni ne žele da ponavljaju greške.

1. "Prestani da sviraš, gledamo televiziju"

Luk Majer je samohrani otac troje dece koji smatra da su reči kojima se potpuno ponižava trud i talenat deteta među najštetnijima.

Kad je bio dete, roditelji su mu često govorili da prestane da svira i stiša svoju violinu kako bi oni gledali televiziju, što pamti i danas.

"Loše su i stvari koje detetu kažete kao istinu, a on kasnije sazna da je to bila laž. Ako se taj obrazac ponavlja, on je štetan i kasnije u životu", komentarisao je tata.

2. Raspoloženje roditelja

Još jedan tata, Dejvid Hanter, smatra da je od onog što izgovorimo važnije kako to izgovorimo.

"Deca su vrlo osetljiva na promene i raspoloženje svojih roditelja, verovatno više nego na sam sadržaj onoga što pričate", smatra Hanter.

3. Izostanak komunikacije sa detetom

Najgore je detetu ne reći ništa, psihološki je to najštetnija stvar koju možete da mu uradite.

4. Omalovažavanje deteta, ismejavanje njegove boli

Drugi roditelji su upozorili da ne upoređujete svoje dete s braćom i sestrama ili decom prijatelja. Takođe, detetu je neprijatno kad iznosite njegove mane i propuste pred drugima i rodbinom, to ih sramoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare