Najčešće roditeljske fraze koje ne bi trebalo upotrebljavati: "Razgovaraćemo kad dođemo kući" VIDEO

Ne kaže se bez razloga da je uloga roditelja jedna od najvažnijih, ali i najtežih životnih uloga. Ponekad, u afektu, roditelj kaže nešto što nije hteo, nesvestan koliki uticaj samo jedna rečenica može imati na dete.

Roditeljstvo | Super žena |, prva |
Podeli
Foto: fizkes/Shutterstock
Foto: fizkes/Shutterstock

TV Prva istraživala je koje su najčešće roditeljske fraze koje ne bi trebalo upotrebljavati.

"Moraš da radiš šta ti se kaže, ne svađaj se sa mnom, dok si pod mojim krovom biće kako ja kažem.." samo su neke od fraza koje smo svi kao deca čuli, a kao roditelji izgovorili.

"U suštini sve te reči koje roditelji u svom besu i nemoći iskažu su neke stvari oko kojih se ne razgovara, problemi oko kojih se ne razgovara, gde roditelji deci nisu postavili jasne granice ili jasno saopštili i komunicirali sa njima da ne žele, da je to i to zabranjeno, na kraju krajeva ako ne postoji neki drugi razlog, ja sam roditelj", kaže Branka Tišma, psihologica.

Jedna od najpoznatijih roditeljskih fraza svakako je "Razgovaraćemo kad dođemo kući".

"To deluje kao pretnja i zastrašujuće deluje na dete. Međutim, opet zavisi šta će se desiti kod kuće i na koji način će razgovarati. Isto tako deluje kao pretnja 'Dok si u mojoj kući biće tako i tako'. Al’ to su ti, neizgovoreni vaspitni stavovi, neizgovorena očekivanja. Bolje je detetu reći "Očekujem od tebe da se ponašaš tako i tako", "Želim da budeš takav i takav" a ne "Razgovaraćemo o tome", kaže Tišma.

Zanimalo nas je i kako naši sugrađani reaguju kada ih deca ili unuci naljute i koriste li dobro poznate metode i fraze.

Šta kažete deci kada vas naljute?

"Ništa, ništa im ne kažem, nasmejem se i gledam da budem što korektniji", rekao je jedan sugrađanin.

"Uzimamo ga u naručje i igramo se s njim, nije da ga sad nešto konkretno grdimo. Zanimamo ga sa nekim igračkama i tako", kaže drugi.

"Šta da kažem, malo je dete, nije namerno, ne zna, pokušam da je naučim zašto ne treba tako, šta je trebalo i tako."

"Ja sam malo strožiji, ali tako to ide, neko mora biti strožiji."

"Isto bih voleo da i naše dete živi kao mi, nestašnije kao što smo mi pre, nego na telefonima da su."

A da li koriste uobičajene fraze "Razgovaraćemo kad dođemo kući"?
"A ima i toga, bude."

U odnosu prema deci treba biti pažljiv i kada su u pitanju pohvale jer deca znaju šta je dobro, a šta nije, i da li tu pohvalu zaslužuju. A kakav je slučaj sa davanjem obećanja deci, poput "Sve će biti u redu"_

"Obično su to vrlo kritične i traumatične situacije kada govorimo detetu 'Sve će biti dobro'. Sve će biti dobro, uvek sam uz tebe a tu treba uvek onaj dodatak, a to su sve delovi nekih rečenica. Treba dodatak 'Biću uz tebe tu uvek', 'Podržaću te uvek u svemu', 'Zajedno ćemo proći kroz ovo'", kaže psiholog.

Normalno je da se roditelji ponekad naljute na dete i reaguju burno. Međutim, važno je i neophodno sa decom razgovarati i staviti im do znanja da su voljeni i da će uvek imati podršku najmilijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 9 sledeca idi na stranu