Svetlana je rodila deset sinova i pet ćerki: Ona i muž nemaju milione, ali imaju najveće bogatstvo

Na jednoj zanatskoj radnji polovinom prošlog veka, stajao je natpis "dece i eksera nikada dosta", i tada je svaka druga kuća imala između osmoro i desetoro dece.

Ponedeljak, 21.03.2022.

12:44

Izvor: RINA

Svetlana je rodila deset sinova i pet ćerki: Ona i muž nemaju milione, ali imaju najveće bogatstvo
Foto: Rina

Podeli:

Danas je to retkost, a u borbu protiv bele kuge upušta se sve manji broj porodica koje se odlučuju da imaju troje i više dece. Međutim, u selu Ruanda kod Svilajnca žive Nikolići, bračni par Svetlana i Dobrica koji su tokom svog braka napravili i izrodili čak petnaestoro dece, deset sinova i pet kćerki.

"Udala sam se za Dobricu sa šesnaest godina iz jednog sela blizu Despotovca, prvo sam rodila blizance koji su sada veliki ljudi i imaju svoju decu, a mi petoro unučića za sada. Najmlađe dete sam rodila u 42 godini. Od malih nogu smo ih vaspitavali da se drže zajedno, i već u ovim godinama rade mnoge seoske poslove, pa čak umeju i hleb da umese. Kada imate veliku porodicu dan traje dugo, dok spremite hranu, operete, obučete ih i hvala Bogu, pa su sada veliki i pomažu se međusobno", kazala je za RINU, majka heroj Svetlana Nikolić.

Teškim radom uspevaju sve da postignu, da im priušte koliko mogu i ne žale se. Glava kuće, otac Dobrica, kaže da dece nikad ne može biti mnogo. Smatra da je dobra genetika možda bila i presudna za tako veliko potomstvo.

"Možda je to i nasledno, moja majka je imala jedanestoro braći i sestara, dok je moj otac imao samo dva brata. Sa dvadeset godina sam se oženio i mislim da dece nikada nije dosta. Imaju sve što im je potrebno za normalnom detinjstvo, prednost je u današnjim uslovima živeti u sredinama kao što je naše selo Ruanda. Ne plašiš se velikih kvartova, mračnih ulica ili saobraćaja, da dete ne izleti. Mislim da su srećni pored nas kao i mi sa njima. Mi smo tu da im ovaj period života učinimo srećnim i od njih napravimo dobre ljude, a kada odrastu nadam se da će znati to da cene", kazao je Dobrica.

*ALT

Nikolići su uspeli da svoj život organizuju tako da svi budu zadovoljni, Dobrica u ranu zoru ustaje kako bi obradio pet hektara zemlje i nahranio stoku, dok majka Svetlana svoje naslednike sprema za školu.

"Ovo je uglavnom poljoprivredni kraj, na selu nemaš radno vreme, već legneš u krevet kad sve obaveze završiš, a to može da potraje i do kasno u noć, naročito u letnjem periodu. Imamo četiri krave koje daju mleko i zbog njih obrađujemo zemlju kako bi imali kukuruza za prehranu", dodao je Dobrica.

Svetlana i Dobrica, možda nemaju milione na računu, ali zaista imaju veliko bogatstvo. Deset sinova i pet kćerki njihova su najveća sreća, a Božićna i Vskršnja jutra kod njih su najlepša slika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare