Evo zašto roditelji favorizuju jedno dete u porodici

Uprkos društvenim tabuima, veća naklonost roditelja prema jednom detetu u porodici relativno je "prihvatljiva", a u nekim sredinama i – uobičajena.

Nedelja, 17.04.2022.

12:18

Izvor: B92

Evo zašto roditelji favorizuju jedno dete u porodici
Foto: Alena Ozerova/Shutterstock

Podeli:

Iako većina roditelja ne priznaje tu činjenicu, istraživanje je pokazalo da oko 70 odsto njih favorizuje jedno dete, iako to može imati dugoročne posledice.

Zašto neke žene rađaju samo dečake ili samo devojčice

Nedavno istraživanje je pokazalo da je veća verovatnoća da su se deca koja su izjavila da su njihovi roditelji imali omiljeno dete osećala usamljeno dok su odrastala. Takva deca su takođe sklona da koriste droge a njihovo samopoštovanje je niže.

Ali ako je roditeljsko favorizovanje toliko štetno za decu, zašto je onda toliko roditelja krivo za to?

Sindrom praznog gnezda – evo šta bi roditelji trebalo da urade kad dete napusti dom

Prema ekspertima, taj problem bi mogao da bude van naše kontrole, jer je to evoluciona osobina i ima veze sa željenim osobinama kod naslednika.

Različiti faktori utiču na favorizovanje jednog deteta – od pola, preko inteligencije, do starosti.

"Potomstvo je investicija za budućnost, jer deca imaju najbolje evolucione šanse za uspeh u budućnosti", istakla je Kristina Durante, profesorka na Univerzitetu Rutgers.

Ovakve stvari teško je utvrditi jer roditelji "verovatno" neće da priznaju favorizovanje dece, zbog čega ona proučava gde i kako roditelji u tom smislu, na primer, preusmeravaju finansijska sredstva.

Njeno istraživanje je pokazalo da roditelji favorizuju devojčice kada je ekonomska situacija loša, a u suprotnom slučaju – dečake.

Razlog može biti u tome što uspešan muškarac može da bude otac mnogo više dece nego žena, bilo kakav da je njen status. Takođe, prema istraživanju, bogati ljudi imaju tendenciju da favorizuju dečake.

Privlačan, bogat mladić, na primer, može potencijalno postati otac velikog broja potomaka, ali siromašni dečak koji je manje privlačan imaće više problema da pronađe partnera.

Tako su i bogati muškarci kroz istoriju često bili motivisani da imaju više potomaka.

Lambrijanos Nikiforidis, istraživač koji je proučavao roditeljsko favorizovanje dece, kaže da je ovo razmišljanje veoma zastarelo, ali iz evolucione perspektive, najvažnija je stvar da se "nastavi genetski fond".

Druga istraživanja su pokazala da roditelji favorizuju "bolje" dete, jer ono ima veće šanse da nađe partnera. Iz evolucione perspektive, roditelji favorizuju dete koje će imati potomke.

"Na kraju, reč je o tome koje će dete dati zdravije potomstvo", kaže Nikiforidis.

Favorizovanje u moderna vremena

"Iako ova priča danas može izgledati varvarski, roditelji se i dalje nadaju da će im se sredstva uložena u decu vratiti", rekao je ekonomista Geri Beker.

U moderna vremena, mogu biti favorizovani sin ili ćerka koji će, po njihovom uverenju, moći da zarade više novca. U društvima u kojima muškarci kontrolišu finansijska sredstva, očekivano je da će dečak biti favorizovan.

Faktori kao što su detetova ambicija, inteligencija, pa čak i zdravlje, kaže Nikiforidis, mogu igrati ulogu u određivanju koje će dete biti najuspešnije.

Durante kaže da mnogi od nas favorizuju jedno dete u odnosu na drugo, a da toga nisu ni svesni. Još je gore kada su roditelji pod stresom jer nemaju emocionalnu svest da sakriju kako se osećaju. Kako bi izjednačili favorizovanje, kaže ona, roditelji mogu da zapišu svaki put kada nešto daju jednom detetu, kako bi ulaganja bila jednaka.

Prljava mala tajna roditeljstva

Praksa favorizovanja ne utiče negativno samo na one kojima se ne posvećuje toliko pažnje, već i na one kojima je dato previše pažnje. To kod dece može izazvati bes ili probleme u ponašanju, povećati nivo depresije, nedostatak poverenja u sebe i odbijanje socijalizacije. Većina roditelja često nije svesna svog ponašanja.

"Nismo svesni favorizovanja jednog deteta, mada je tako od davnina. Sve svoje resurse i očekivanja prelivamo na potomstvo za koje mislimo da će uspeti. To je trag u našem mozgu", istakla je jednu od opaski roditelja profesorka Kristina Durante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare