Roditelji troje dece doživljavaju veći kognitivni pad od onih s dvoje

Dosta stvari se menja jednom kada postanete roditelj, a velik deo promena dešava se na polju kognitivnih sposobnosti - problemi s pamćenjem, koncentracijom ili strpljenjem.

Roditeljstvo | superžena |
Podeli
Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock
Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Postoji termin "mamin mozak" koji označava umornu i dekoncentrisanu novu majku

Nova studija pokazala je da troje ili više dece, za razliku od dvoje, ima negativan uticaj na kognitivne sposobnosti roditelja u kasnijim fazama života. Rezultati su pokazali da se ovaj uticaj najviše primećuje u severnoj Evropi.

Istraživači su analizirali podatke iz Ankete o zdravlju, starenju i penziji u Evropi (SHARE) kako bi ispitali u kojoj meri troje ili više dece za razliku od dvoje utiče na kognitivne sposobnosti ljudi. Učesnici istraživanja imali su 65 ili više godina i dvoje dece.

Rezultati istraživanja sugerišu da je troje ili više dece povezano s lošijim mentalnim performansama u kasnijem periodu. Takođe, otkriveno je da smanjenje kognitivnih sposobnosti podjednako pogađa i muškarce i žene.

Tri osnovna načina kako troje ili više dece može uticati na kognitivno zdravlje roditelja.

Prvo, dobijanje trećeg, četvrtog... deteta često povećava finansijske troškove, smanjuje prihod porodici, a to utiče na dezorjentisanost oba roditelja.
Drugo, rađanje trećeg, četvrtog...deteta povezano je s manjim učestvovanjem žena na tržištu rada, manjim brojem radnih sati i nižim primanjima i to opet utiče na ženin život.

Roditelji s više dece doživljavaju veliko opterećenje u svakodnevnom funkcionisanju što se odražava i na njihove mentalne sposobnosti.

"Negativan uticaj troje ili više dece na kognitivno funkcionisanje nije zanemariv, on je ekvivalentan 6.2 godine starenja", istaknuli su istraživači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 10 sledeca idi na stranu